Mislim da Milorad Dodik danas iskreno ne treba nikome

Mislim da Milorad Dodik danas iskreno ne treba nikome

Od priče da će BiH i Srbija ostati enklava u srcu Evrope okružena članicama Alijanse nema ništa, kaže politički analitičar iz Beograda

​Milorad Dodik je danas poput fudbalera koji je prešao 45. godinu. Nudi se svima, ali nikome ne treba i niko ga neće

Nema toliko žara kod lidera SNSD-a da se formira ovaj Savjet ministara. Mislim da je on ostavio Tegeltiju na vjetrometini, potpuno svjestan toga da će on propasti

Zanimljivo, sve je više špekulacija u medijima Republike Srpske, a i Srbije, o tome da će Bosna i Hercegovina ipak ostati bez novog saziva vlasti. Sličnu tezu je posljednjih dana obrazlagao i naš sugovornik.

Na osnovu čega tvrdite da se novi saziv Vijeća ministara BiH neće konstituisati do kraja, odnosno da će samo biti imenovan mandatar Zoran Tegeltija?

- Konstituisanje Saveta ministara u konstelaciji SNSD-a, sa četiri člana od kojih će jedan biti Bošnjak i HDZ-a sa tri, stvara odnos kakav je bio u Bosni 1992. godine. Stvara u Bosni i Hercegovini jednu dramatičnu nestabilnost, a s obzirom na stepen političkog ludila aktera, krizu nesagledivih razmera. Imaćemo u toj konstelaciji situaciju u kojoj će bošnjački narod biti potpuno isključen iz donošenja bilo kakve političke odluke. Svi imamo tragična iskustva o tome kako u BiH izgleda kada imamo odnos 2:1, bez obzira na to koja dva naroda su na jednoj, a koji je sam na drugoj strani.

Uloga negativca

Mislim da bošnjačke političke partije, a prije svih SDA, sebi neće dozvoliti takav luksuz da Bošnjake isključe iz odlučivanja o pitanjima značajnim za BiH i neće dozvoliti da dođe do dramatičnog pogoršanja situacije u državi, koje može imati nesagledive posledice, tragičnije od onih iz 1992.

Ne mislite da je Milorad Dodik, prihvatanjem Plana reformi, napravio novi zaokret prema Zapadu? Opozicija ovih dana podsjeća da su sve važnije reforme na nivou države napravljene u vrijeme SNSD-a.

- Dodik se ponaša kao glumac koji je u određenom filmu igrao negativca i posle toga nije uspeo da izađe iz tog lika. Dodik i dalje živi ulogu koju je glumio poslednjih deset godina. On danas, i da hoće da izađe iz te matrice i uloge, ne može. Druga stvar, Dodik jeste na početku političke karijere bio okrenut Zapadu. Zatim se otrgnuo i osetio da može da deluje samostalno. Sad mnogi govore da se on vraća Zapadu. To je potpuno nemoguće, ko god zna kako Zapad funkcioniše, jasno mu je da negativnu ocenu iz vladanja kod Zapada nikad niko nije popravio. Teško da će i on to uraditi. Mislim da Dodik danas iskreno ne treba nikome. On je prestao biti čovek okrenut Zapadu, nikad nije imao iskrenu podršku od Rusije. Ta podrška je uvek bila deklarativna, a debelo plaćena novcem građana Republike Srpske.

Znači, ništa od skidanja predsjednika SNSD-a sa američke crne liste?

- Skidanje sa crne liste nije baš tako jednostavan proces. Prvo, on nije došao na crnu listu preko noći da bi se preko noći sa nje skinuo. Mislim da njemu čak i formiranje Saveta ministara nije primarni cilj, već kako sačuvati sopstvenu kožu. Program reformi Bosne i Hercegovine za njega je bila ponuda koju nije mogao da odbije. Setite se samo “Kuma”, najboljeg filma. Tako je Vito Corleone dobio onog pevača, da peva na svadbi njegove kćeri. Mislim da je i Dodik dobio takvu ponudu.

U ponedjeljak su se Milorad Dodik i happy Milomir Marić utrkivali u ispoljavanju govora mržnje. Bilo je čak i laži o datumu kada je član Predsjedništva BiH iz RS-a dospio na crnu listu SAD-a. Kako to komentarišete?

- Milorad Dodik slagao? Stvarno nemoguće. U takvu ulogu je Dodik davno ušao i ne može iz nje da izađe. Bilo bi neobično da je govorio na pristojan način, sa uvažavanjem drugih ljudi i drugih nacija. Nije džaba rečeno: vuk dlaku menja, a ćud nikada. Dodika mnogo toga boli, a medicina tu teško može pomoći. Njemu ništa nije strano, on je čovek koji nema tu vrstu problema da u javnom prostoru slaže bilo šta. Ono što je njegov najveći problem, a što je meni neobjašnjivo, jeste što on laže i kad nema potrebe.

Pošto još ne znamo šta piše u tom famoznom Planu reformi BiH, ko može izaći kao pobjednik po njegovoj objavi, ako pobjednika ima?

- Šta piše u dokumentu, poznato je samo njegovim tvorcima, ali ako posmatramo način po kojem NATO funkcioniše, onda je stvar i više nego jasna. Vi u NATO možete poslati samo ono što je NATO od vas tražio. NATO je od Bosne tražio odobravajući MAP koji je vaša zemlja zahtevala, spremili ste prvi godišnji plan. Prema tome, dokument koji bude dostavljen, makar u njemu bio nacrtan Čiča Gliša, makar to bila slikovnica Ivice i Marice na koju je udaren pečat Predsjedništva BiH, biće godišnji nacionalni plan (ANP). Ta teza da je to ništa je potpuno besmislena. Ako je to ništa, zašto to ništa nije slato u NATO prošle, pretprošle godine, 2013, 2012? Ako je to zaista ništa, biće zanimljivo kako će poslanici SDA podići ruke za dokument koji ne znači ništa i biće zanimljivo kako će poslanici SDA podići ruke za mandatara i Savet ministara, koji će prema Dodikovim rečima, zakočiti put Bosne i Hercegovine u NATO. To će biti vrlo zanimljivo gledati.

Da li je Sjeverna Makedonija posljednja koja se spasila na Balkanu, imajući u vidu da je Ruska Federacija pokušala spriječiti i ulazak Crne Gore u NATO, pa nije uspjela?

- Slanje ovog dokumenta i oglašavanje NATO-a o tome šta je dobio iz BiH nije samo odmeravanje snaga Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika već i Dodika i NATO-a. Ukoliko NATO, kada dobije taj dokument, ne kaže eksplicitno je li to ANP, već dadne neku neodređenu konstrukciju, onda će to značiti da je Dodik ne samo pobedio Bakira Izetbegovića već i da je do nogu potukao NATO. Mislim da ovde nisu u pitanju odnosi unutar Bosne i Hercegovine, nego kredibilitet samog NATO-a. Neće NATO sebi dozvoliti takav luksuz da BiH, odnosno Milorad Dodik bude prvi i jedini koji je negativno odgovorio na njihov poziv.

A što se tiče uticaja Rusije na ovom prostoru, mislim da je to deo mnogo šire priče, gde je postignut dogovor da Balkan pripadne sferi uticaja Zapada, dok je učinjen ustupak Rusiji na Bliskom istoku. Besmisleno je očekivati da će se, s obzirom na to da je Rusija izgubila uticaj u Makedoniji i Crnoj Gori, gde je taj prostor za njih možda i zanimljiviji zbog izlaska na more, Rusija zadovoljiti jednom enklavom u srcu Evrope, a to su BiH i Srbija. Mislim da od te priče nema ništa.

Prije nekoliko dana ste rekli da je Marko Pavić jedan od najmudrijih političara u RS-u. Zbog čega?

- Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, Marko Pavić je naučio bitnu stvar, a to je da se ne živi za jedan dan. Političko delovanje je maraton. Njegova izjava u kojoj kaže da on neće oceniti je li to ANP, već će to uraditi NATO, apsolutno je jasna onome ko čita.

Ozbiljni poremećaji

S druge strane, Milorad Dodik je svestan šta je uradio na prethodnim izborima. Pokušao je da uništi političku scenu u Republici Srpskoj, da napravi jednu vrstu jednopartijskog sistema u kojem bi on bio potpuni gospodar, udarima na DNS, SDS i pokušajima udara na PDP. Sve tri stranke su se uspele sačuvati i amortizovati te udare i Milorad Dodik je sad isteran na čistinu. Ovo što se sada dešava, s dokumentom koji je stavljen u sef, najjednostavnije se može nazvati “Odbrana i poslednji dani Milorada Dodika”.

Lider DNS-a je prije posljednjih opštih izbora za Oslobođenje rekao kako je kasno za nove koalicije, ali da o tome treba razmisliti za lokalne izbore koji nam slijede iduće godine. Očekujete li neke nove saveze u RS-u?

- U nekoj normalnoj zemlji, a Bosna i Hercegovina se ne može svrstati u takve, već bi se danas mnogo toga znalo. Do maja, kada je BiH u pitanju, ima još mnogo vremena. Do tada se mnogo toga može izdešavati. Ne samo da može doći do nekih novih saveza već može doći i do ozbiljnih, tektonskih poremećaja u samom SNSD-u. To je stranka koja počiva na autoritetu jednog čoveka, njegov autoritet se ozbiljno kruni i čak mogu reći da je on taj autoritet u mnogo čemu izgubio, zbog toga i svi ovi pokušaji da se zakamuflira njegova uloga u donošenju ovog dokumenta i njegov pokušaj odbrane neodbranjivog. Tako da će biti veoma zanimljivo posmatrati šta će se desiti ne do maja iduće, već do kraja ove godine. Nisam siguran da će se stvari odvijati onako kako su najavili akteri.

Izvor: oslobodjenje.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks