Misle da mogu sve: Podmetanja IPSOS-a ili kako se namještaju lažne ankete i istraživanja javnosti (Foto)

Misle da mogu sve: Podmetanja IPSOS-a ili kako se namještaju lažne ankete i istraživanja javnosti (Foto)

Bombarduju nas ovih dana iz različitih tabora, raznim rezultatima anketa, prognoza i predviđanja u vezi sa ishodom predstojećih izbora… Tako se jednima javlja da će Željka Cvijanović imati prednost od čak 19% u odnosu na najvećeg rivala Mirka Šarovića. Koliko je ta anketa realna vidi se i po tome što se za Nenada Nešića u istoj navodno opredijelilo oko 10% birača.

U istim prognozama, tvrdi se da tobože Milorad Dodik ima prednost nad Jelenom Trivić od čak 13%, dok se Jovičiću prognozira preambicioznih 5-7%.

S druge strane, bilo je i istraživanja u kojima su prognoze u korist kandidata opozicije, koji će ubedljivo pobijediti kandidate režima. Interesantno je da se i jedni i drugi pozivaju na „renomirane agencije iz regiona“ koje su istraživanja vršile, bez navođenja tačnog izvora, metodologije, veličine uzorka, tehnike prikupljanja podataka, i sl.

Simptomatično je da se u svim objavljenim istraživanjima ne daje prevelik značaj rezultatima Za prevdu i red – Liste Nebojše Vukanovića, što nikako ne odgovara reakcijama naroda, povjerenju i podršci koja nas prati gdje god se pojavimo u toku ove izborne kampanje.

Najmaliciozniji predviđaju, a sigurno se i nadaju, da nećemo preći cenzus. Moji saborci i ja, kako je svima već poznato, vodimo jednu gerilsku kampanju i borbu, te nemamo sredstava da platimo i naručimo relevantna istraživanja javnog mnijenja, ali smo neki dan vidjeli šta je razlog „slabe“ podrške – Lista za pravdu i red uopšte nije ponuđena ispitanicima kao opcija!

U istraživanju koje je ovih dana radila Agencija IPSOS, na pitanje: Ako bi sada u nedelju bili održani parlamentarni izbori u Republici Srpskoj, za koju stranku od sledećih biste glasali, ponuđene su opcije SNSD, SDS, PDP, DNS, SP, US, DEMOS, SPS, NPS, NDP, PUP RS, SDP BiH, SDA/SBB/SbiH, pa čak i Pokret pravde i Narodni pokret Banjaluka zove, koji i ne izlaze na opšte izbore ove godine, ali nije ponuđena opcija Za pravdu i red – Liste Nebojše Vukanovića. Čak je za one koji su protiv svih navedenih izbora ostavljena opcija „Drugo“, sa ponuđenim alternativama „Ne znam“, „Odbijam da odgovorim“ i „Ne bih glasao/la“!

Navedeno donekle objašnjava prognoze u naručenim anketama, koje nikako ne odgovaraju pulsu i raspoloženju naroda koji u nama vidi nadu, novu neisprljanu snagu i energiju koja ruši sve barijere. Ipak, više oslikava malicioznost naručilaca i strah režima od iznenađenja koje im spremamo, a krajnji cilj je demoralisati apstinente i one koji u nama vide nadu da je moguće ozdravljenje ovog društva i države.
Pokazaćemo im koliko nisu bili u pravu jer 2.oktobra svi idemo NA POS’O da dušmanima stanemo nogom za vrat!

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter