Mir Božji, Hristos se rodi! Srećan Božić! Vaša Infomedia Balkan!


Mir Božji, Hristos se rodi! Srećan Božić! Vaša Infomedia Balkan!

Najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Vjeruje se da je Hristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja. Redakcije Internet portala RTS-a i Infomedia Balkan žele vam srećan Božić uz poruku "Mir Božji – Hristos se rodi".

Danas se slavi rođenje Isusa Hrista, Spasitelja koji je došao među ljude da im ukaže na vrijednosti vjere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi grijeh.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

"U isto vrijeme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvijezda koja bješe neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne bješe na visini kao sve zvijezde već u visini ptičjeg leta", piše u jevanđelju.

Zvijezdu su četrdeset dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvijezda, poklonili su se djetetu "kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja".

Car Irod je, u strahu za svoj prijesto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška djeca do dvije godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju, ubijeno je 14.000 djece, ali je sveta porodica prebjegla u Misir u Egiptu, gde je živjela do Irodove smrti.

Patrijarh Porfirije: Radujmo se na ovaj veliki i divni praznik rođenja Gospoda

Patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici pozvao je Srbe gdje god da žive da poštuju jevanđelje i da kroz to budu spremni da blagu vijest mira i ljubavi objavljuju svakom čovjeku na svijetu.

"Radujmo se na ovaj veliki i divni praznik rođenja Gospoda, Boga i spasa našeg Isusa Hrista, kojim se ostvarilo spasenje sveta i čoveka! Pridružimo se anđelima pevajući: 'Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!'", poručio je patrijarh.

Istakao je da je "tajna Božića sadržana u beskrajnom smirenju prevečnoga koji se rodio kao detence i dozvolio da ga dodirnemo, a umalo, po svezloj zamisli Irodovoj, i povredimo".

"No, ne mareći za ljudske slabosti, sin Božji očekuje našu ljubav i omogućuje nam da ga zagrlimo. Tako smo o Božiću pozvani da budemo sudeonici njegovog odrastanja u ovome svetu kako bismo uzrasli u meru rasta punoće Hristove. U ovoj bogočovečanskoj sprezi mi usvajamo jevanđelske vrline, večne vrednosti koje sin Božji sobom donosi na zemlju", dodaje patrijarh.

"Živeći po zapovestima Gospodnjim, u okrilju svete crkve, mi počinjemo da gledamo njegovim očima, dišemo njegovim plućima i mislimo njegovim umom. Na taj način postepeno usvajamo um Hristov, jevanđelski etos, večne vrednosti, postajući preporođeni ljudi, građani carstva nebeskog i ukućani doma Božjega", naglašava se u Božićnoj poslanici.

Brojni državni zvaničnici uputili su sveštenstvu i vjernicima čestitke povodom božićnih praznika.

Božić se slavi u krugu porodice

Pripreme za ovaj praznik počele su prije 40 dana, Božićnim postom, pročišćenjem duha i tijela. Zato su nezamislive svađe i rasprave na ovaj dan, pa posvađani treba da se pomire ili mirobože.

Praznik se provodi u krugu porodice, ne ide se u tuđe kuće. Dolazi jedino položajnik, osoba srećne ruke koja će porodici donijeti sreću, zdravlje i napredak.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su dani, pa i srijeda i petak, ali se uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, posti ma koji dan bio.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugdje isto:

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Izvor: rts.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter