Miodrag Rajković: Saobraćajne muke Bijeljine - Njegovo veličanstvo stablo (Foto)


Miodrag Rajković: Saobraćajne muke Bijeljine - Njegovo veličanstvo stablo (Foto)

Činjenica je da je u Bijeljini, saobraćaj kao osnova infrastrukture istovremeno i oblast koja je sastavni dio života skoro svih građana i koja je sve više potrebna svakom civilizovanom, radnom
čovjeku - posebno, na marginama interesovanja svih struktura koje tu oblast treba da tretiraju u svakom smislu te riječi. To tretiranje podrazumijeva proučavanje - uočavanje svih spornih tačaka, elemenata, donošenje odgovarajuće regulative i naravno, praćenje i predlaganje načina rješavanja svih tih spornih tačaka a posebno kroz realizaciju nekih novih projekata iz ove oblasti u Bijeljini.

Na žalost već duže vrijeme, u Bijeljini poslije izgradnje prve polovine zaobilaznice, ovo "prve" podrazumijeva da se pod hitno, bar treba planirati i drugi kružni krak, te izgradnje nekoliko kružnih tokova u užem dijelu grada a koji su i za obuku vozača premaleni, "silom" ugurani u određene raskrsnice i koji su nadasve nefunkcionalni, nekih ozbiljnih projekata nije ni bilo?

Uređenje centralnog gradskog trga ne može se svrstati u te potrebne projekte jer je to samo ukras grada na kome je davno trebalo ukinuti (potpuno) svaki sabraćaj isto kao i aktuelni radovi u ulici Patrijarha Pavla koji imaju opravdanje samo što pješački povezuju centar grada sa našim realnim centrom grada a to je, po svim parametrima gradski park, ali je problem što to nije rađeno u vrijeme izgradnje kanalizacije, jer ako ništa drugo, bilo bi mnogo, mnogo jeftinije. Kad smo već kod te aktuelne investicije, ona bi imala mnogo više smisla da grad ima bar jednu javnu garažu a po svim stručnim parametrima trebalo bi ih biti bar četiri. Neka nam na ovom mišljenju oproste Manastir Svetog Vasilija Ostroškog, ali i isto tako, našoj oronuloj privredi potrebne za efikasnu realizaciju platnog prometa, sve četiri banke koje su u ovoj ulici, a moramo pomenuti i Poresku upravu RS. Ovu temu ćemo uskoro  do detalja obraditi, nakon dobijanja još nekih relevantnih podataka o njoj. 

Vratimo se na početak ovog članka sa pitanjem, znamo li ko je zadužen za regulisanje saobraćaja uopšte? Naravno da je to saobraćajna policija. Međutim, već dugo godina, je rijetka pojava kada u užem jezgru grada možete uočiti saobraćajnog policajca, izuzev kada sa službenim automobilima prođu ulicama grada. Odmah da naglasimo da sam lično, još prije 7-8 godina, razgovarao sa odgovornima u saobraćajnoj policiji i tom prilikom mi je posle duže rasprave i "ubjeđivanja" rečeno da nemamo potreban broj saobraćajaca i da se za potrebe regulisanja saobraćaja u centru grada dnevno ne raspoređuje niti jedan policajac, nego se svo raspoloživo ljudstvo raspoređuje na magistralne i prilazne puteve gradu a da neke od tih patrola ulaze u grad samo radi vršenja uviđaja kod saobraćajnih udesa.

No, i o ovoj temi ćemo u narednom periodu pisati više a sada ćemo obrazložiti šta znači naslov ovog teksta. Naravno, da ovo nije baš najveći saobraćajni gradski problem, ali zašto bih i ja išao nekim redom poštujući prioritete po važnosti, kada oni koji za to primaju platu nemaju nikakve prioritete.

Foto: Infomedia Balkan

Iz samog naslova ovog teksta, nazire se suština teme. Naime, kada se u Bijeljini krećete ulicom Nikole Spasojevića i uključujete se bočno  na ulicu Srpske vojske, imate sigurno, mnogo problema jer obzirom da izlazite na ulicu sa prvenstvom prolaza koja je istovremeno u funkciji izlaska i ulaska u grad iz pravca Janje, zasigurno ste primjetili sa lijeve strane jedno veliko stablo. Ono je skoro u samoj raskrsnici i zbog njega je čak i pješački prelaz, skoro u samoj raskrsnici. Zbog pomenutog stabla teško uočavate sve učesnike koji dolaze iz pravca Janje. Inače, ta raskrsnica je jedna od onih tačaka koje značajno ugrožavaju funkcionalnost saobraćaja, u prvom redu zbog velikog broja učesnika i rijetki su trenuci kada tu nema velike gužve.

Foto: Infomedia Balkan

Bilo kako bilo, navedeno i sporno stablo jedino "reguliše" saobraćaj a kako, mogli ste se i sami odavno uvjeriti. Vremenski nećemo ići mnogo u nazad, krenućemo sa vremenom kada je u ovim ulicama građena kanalizacija a evo i zašto. U to vrijeme su, a povodom navedenih radova, povađena sva stara stabla u ulici Srpske vojske i odmah po završetku radova posađena su nova, mlada, ali stabla koja ne rastu u nedogled ni u visinu a niti u širinu i to je sve za pohvalu. Ono što nije jasno je, iz kog razloga nije uklonjeno ovo stablo, obzirom da je praktično u samoj raskrsnici? Konkretno, zbog njega ne možemo u svakom trenutku uočiti vozila koja dolaze iz pravca Janje a posebno je potrebno istaći motocikle, one snažne i brze ali i one sporije tipa skutera. Zašto, pa zato što su oni gabaritno manji a brzi i ovo stablo ih svojom širinom-prečnikom praktično "sakrije" i zbog toga i bez putničkih i komercijalnih vozila su dovoljan razlog da potencijalno izazovu saobraćajne nezgode sa nesagledivim posledicama....? 

Foto: Infomedia Balkan

Na kraju, predlažemo nadležnim, da ovo stablo pod hitno uklone i pretvore ga u klasični ogrev poklanjajući ga nekome ko ima problema sa nabavkom drva za grijanje, jer, kao što vidimo, još uvijek se iz mnogih odžaka uočava dim kako ujutro, tako i uveče i ako smo već zakoračili u proljeće.

Foto: Infomedia Balkan

Nadamo se da će se mnogi, u prvom redu vozači, složiti sa ovde opisanim problemom i kada se jednog dana, nadamo se, ovaj problem riješi, biću slobodan predložiti i postavljanje semaforske signalizacije, jer je na ovoj raskrsnici frekvencija saobraćaja velika, pogotovo što se tom ulicom uključujemo na gradsku zaobilaznicu a i obrnuto.

Za Infomedia Balkan 
Miodrag Rajković, ing.drumskog saobraćaja
Foto naslovna: Privatna arhiva/Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter