Ministarstvo pravde u funkciji jedne partije

Ministarstvo pravde u funkciji jedne partije

Privremena istražna komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine o stanju u pravosuđu juče je saslušala profesora na Pravnom fakultetu u Lajpcigu Edina Šarčevića te advokata Ifeta Ferageta. Obojica su saglasna s tim da je BiH puna vrhunskih pravnika, ali da je problem u onima koji biraju nestručne i nemoralne.

Nestala dokumentacija

- Problemi u pravosuđu su vidljivi golim okom. To su korupcija i politička kontrola. Korupcija je prisutna u različitim formama, a što se tiče političke kontrole, ona je jednoznačno prisutna kako u radu Tužilaštva BiH, tako i Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH.

Dovoljno je da se sjetimo nestanka tužilačke dokumentacije o pokretanju postupka protiv jednog poznatog političkog aktera u BiH na putu između dva tužilaštva. To su evidentne stvari političke kontrole pravosuđa, naglasio je Šarčević.

Dodao je kako poseban problem predstavlja nepostojanje vrhovnog suda BiH te naveo da su ekspertize Centra za javno pravo pokazale da BiH ne može funkcionisati bez jednog vrhovnog suda. Uzrok neefikasnog pravosuđa vidi u rukovodstvu VSTV-a.

- Slobodni pad pravosuđa je počeo kada je imenovan sadašnji predsjednik VSTV-a (Milan Telgeltija, op. a), a istovremeno nastupilo i povlačenje međunarodnih faktora iz bh. pravosuđa. Sadašnjim radom VSTV-a i njegovog predsjednika imamo jednu mučnu sliku pravosuđa i političke ovisnosti. Bez ikakvih karijernih tačaka koje ga preporučuju, Tegeltija je iz Osnovnog suda došao na čelo VSTV-a, rekao je profesor.

Potreban je, konstatovao je, zakon o VSTV-u koji će sve nemoralne odluke Vijeća, članove ovog tijela dovoditi do ostavki. Osvrnuo se i na rad Ministarstva pravde BiH, rekavši da ono godinama funkcioniše kao ministarstvo jedne političke partije.

- To ministarstvo danas ima zadatak da onemogući reformu u bilo kojoj sferi. Ministarstvo je učinilo sve da zablokira rješavanje sukoba interesa u BiH. Ministarstvo je u funkciji jedne partije i ta partija ga koristi da blokira pravni sistem kako bi danas imali indirektni utjecaj na pravosuđe. Sadašnji ministar nema nikakvih kvalifikacija da se bavi pravdom, riječi su Šarčevića.

Podvukao je kako bi bio najsretniji kada bi kompletan Ustavni sud BiH činili stranci.

- Njihova uloga je do sada bila više nego značajna. Jasno se vidi u pojedinim odlukama da su sudije iz FBiH i RS-a bile u izdvojenim mišljenjima usmjerene ka bazama koje su ih birale, a ne prema ustavnim normama. Pritisak da se odstrane strane sudije iz Ustavnog suda ide u pravcu toga da se obezbijedi Ustavni sud koji će donositi odluke u korist političkih partija u BiH, naglasio je profesor.

Advokat Ifet Feraget naveo je kako je dobro što je pravosuđe došlo među top-teme o kojima ljudi razmišljaju.

Kad kažem pravosuđe, svjestan sam da mi nemamo pravosuđe. Danas ga čine nemoralni i nestručni ljudi. Većina je dobrih, ali šute. Šutjeti na sve ovo je slaganje s kompletnom situacijom. Nije problem u lošima, već u nama koji ne činimo ništa da ih se riješimo, istakao je Feraget.

Odupiranje tužioca

Potom se osvrnuo na svoja iskustva u predmetima Memić i Dragičević.

- Nekada se oslonite na Ustavni sud, ali mi u predmetu Dragičević čekamo odluku Ustavnog suda 18 mjeseci, naveo je advokat te konstatovao da je za reformu pravosuđa najbitnija spremnost. Ocjenjivanje rada kadrova smatra ključnim.

- Desila se 2003. jedna reforma. Ono što je ključno jeste da su tužilaštva potpuno preuzela breme koje se zove istraga. Ja sam nudio da platim da sudija odredi da neko u predmetu Memić vještači van BiH. Moj prijedlog je odbijen. Također, inspektor iz MUP-a je na licu mjesta rekao mladom tužiocu: “Ovo vam nije saobraćajna nesreća”, a tužilac je odgovorio: “Neka sada bude saobraćajna nesreća”. Ljekar kaže ocu da povreda nije nanesena u saobraćajnoj nesreći, a vi ne saslušate ljekara. Dakle, ključna stvar u reformi je kako da se tužilac odupre nalogu glavnog tužioca koji je korumpiran, poručio je Feraget.

Izvor: oslobodjenje.ba 

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks