Ministar Vojin Mitrović na državnoj zemlji, na preko 244 hektara, gradi solarnu elektranu


Ministar Vojin Mitrović na državnoj zemlji, na preko 244 hektara, gradi solarnu elektranu

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović gradiće u Bileći na državnom zemljištu solarnu elektranu na preko 244 hektara, saznaje portal CAPITAL.

Da bi počeo sa gradnjom neophodna mu je koncesija, a nju je tražilo preduzeće ”“Energy of the future” iz Bijeljine, čiji je osnivač njegova supruga Nela Mitrović.

Vlada je na sjednici krajem ove godine pozitivno odgovorila na tu inicijativu i donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

Nema sumnje da će konačna odluka o dodjeli biti pozitivna, s obzirom na to da će se o prijedlogu ponovo izjašnjavati Vlada, a čiji je član upravo Vojin Mitrović.

Ipak, kako bi se ispoštovale zakonske procedure, obavezno je sprovesti javno nadmetanje.

Ministarstvo energetike i rudarstva je ovlašćeno da pripremi dokumentaciju te u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak.

Inače, instalisana snaga elektrane “Bileća – Solar 1” biće 140 megavata, a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 197,87 gigavat časova.

Paneli će biti postavljeni na lokalitetu Hadžibegovo brdo, sa desne strane regionalnog puta Bileća-Deleuša.

Mitrović je u kratkoj izjavi za CAPITAL kazao da koncesiju nije tražio on već preduzeće na čijem je čelu njegova supruga.

O bilo kakvim detaljima vezanim za projekat nije želio razgovarati.

“U ovom trenutku ne želim o tome razgovarati. Imamo partnere i sve ostalo što nam je potrebno”, kazao je on.

Inače u Bileći nekoliko godina unazad vlada solarna groznica, a njome su najviše “zaraženi” upravo političari i biznismeni.

Piše: D. Tovilović
Foto naslovna: Ilustracija/Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter