Ministar Vlade Srpske Miloš Bukejlović je ili neinformisan ili svjesno obmanjuje javnost? (Foto)


Ministar Vlade Srpske Miloš Bukejlović je ili neinformisan ili svjesno obmanjuje javnost? (Foto)

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske su u subotu poslali saopštenje u kojem osuđuju “izjave pojedinih udruženja i pojedinaca” koji su komentarisali najavu uvođenja klevete u krivični zakonik. Navode da je kranje neozbiljno površno komentarisati. Navode i da se za klevetu u Hrvatskoj ide u zatvor što nije tačno.

“Podsjećamo da je zakonima u pojedinim zemljama EU kleveta sankcionisana čak i zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj“, navode u saopštenju iz Ministarstva pravde Republike Srpske. Ono što nije tačno, međutim, jeste da se za klevetu, ukoliko neko bude osuđen, u Hrvatskoj ne ide u zatvor jer je u toj zemlji EU kazna zatvora za to krivično djelo ukinuta. Nevjerovatno je da to u Ministarstvu pravde ne znaju. Još gore je ukoliko to znaju a namjerno dezinformišu javnost u Republici Srpskoj.

Zanimljivo je da u Ministarstvu pravde koriste primjer trgedije kada je mladić zbog ismijavnja na društvenim mrežama sebi oduzeo život kako bi opravdali kriminalizaciju klevete. To rade i drugi zagovornici kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj. Jasno je da slučaj ismijavanja mladića na društvenim mrežama i masovna pojava ismijavanja pojedinaca na društvenim mrežama nema veze sa pokušajem da se kriminalizuje kleveta i da se to pitanje može na drugi način riješiti.

U Ministarstvu pravde se pozivaju i na činjenicu da je kleveta krivično djelo u zemljama Evropske unije što jeste tačno ali u ovom ministarstvu izbjegavaju da napomenu da je u svim zemljama EU prisutna jaka tendencija za dekriminalizaciju klevete kao i da pravosuđe u zemljama EU rijetko ili gotovo nikako ne poseže za mehanizmima koje omogućava kriminalizovana kleveta.

Predlagač izmjena zakona je kao primjer gdje je kleveta kriminalizovana naveo i Srbiju što ponovo nije tačno budući da kleveta u Srbiji nije dio krivičnog zakona od 2012. godine. Republika Srpska, mogla se pohvaliti da je prva od zemalja regiona još prije dvadeset godina izbacila klevetu iz krivičnog zakona. Sada je, nakon najava Milorada Dodika, ponovo uvodi.

Foto: Milorad Dodik predsjednik SNSD

Milorad Dodik  je juče rekao da ga čudi zašto novinari brane mogućnost da se kleveće i laže. Rekao je i da oni koji ne kleveću nemaju razloga da se plaše novog zakona. Sam Dodik je, međutim, u posljednjih desetak godina medije i novinare nazivao lažovima, optuživao ih da kleveću i izmišljaju i da su strani plaćenici i neprijatelji Republike Srpske. Na njegovom udaru isključivo su se nalazili mediji i novinari koji kritički izvještavaju o radu njegove vlasti. Na njegovom udaru nikada se nisu našli mediji za koje se vjeruje da su pod njegovom ili pod kontrolom njegove stranke. Nije teško zaključiti zašto se novinari u Republici Srpskoj plaše.

Foto naslovna: Gerila.info/Miloš Bukejlović
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter