Ministar odbija sniziti putarine jer nije dobio službeni zahtjev


Ministar odbija sniziti putarine jer nije dobio službeni zahtjev

Višednevno izvještavanje medija o previsokim cijenama putarine na autoputevima u Republici Srpskoj i ukazivanje na brojne nelogičnosti, kao i apeli narodnih poslanika da se preispita način naplate nisu naišli na razumijevanje u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Naime, Neđo Trninić, resorni ministar je objelodanio kako ne planira korigovati visinu putarine, jer se, tvrdi, „na cijenu niko nije žalio“.

“Od početka naplate putarine u Republici Srpskoj do danas, u Ministarstvo saobraćaja i veza nije stigla ni jedna pritužba u vezi visine naplate putarine, niti inicijativa za smanjene ovih naknada”, stoji u odgovoru na poslaničko pitanje Denisa Šulića, poslanika u Narodnoj skupštini a kojeg potpisuje upravo ministar Trninić.

Ovim odgovorom Trninić je jasno pokazao kako ga zahtjevi javnosti ali i narodnih poslanika iz vladajuće većine ne interesuju osim ako nisu pretočeni u neki formalni oblik.

Podsjećamo, Šulić (SNSD) je na sjednici održanoj krajem novembra pitao resornog ministra da li će se uraditi išta po pitanju visokih cijena i nelogičnosti koje su se pojavile kada je uveden zatvoreni sistem naplate putarina.

On je tada rekao kako zbog viših cijena vozači izbjegavaju autoput Banjaluka-Gradiška i idu na magistralni put.

“Pojavila su se značajna povećanja cijene putarina, ali i određene nelogičnosti. Putarina na relaciji Gradiška-Banjaluka je povećana sa 2,5 na 3,5 KM a ono što je najnelogičnije je da ako uđete u Gradišci a izađete u Laktašima, plaćate četiri marke”, kazao je tada Šulić.

U odgovoru koji je dobio od resornog ministra se navodi kako od momenta uvođenja zatvorenog sistema naplate putarine konstantno raste broj prolazaka vozila kroz naplatna mjesta kao i  prihodi “Autoputeva Republike Srpske”.

“To je jasan pokazatelj da je utvrđena visina putarine prihvatljiva za korisnike autoputa”, stoji u odgovoru Trninića.

Sa kakvim sve obmanama se vozači na autoputevima Srpske suočavaju portal CAPITAL je pisao početkom novembra gdje smo dokazali kako se za iste kilometraže naplaćuju različite putarine o čemu možete čitati OVDJE.

Kompletan odgovor Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske na poslaničko pitanje Denisa Šulića možete pogledati OVDJE.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks