-Milutinu po polutinu- Nevjerovatno! -Prointer- ponovo stao u red i za novac od poljoprivrednih podsticaja

-Milutinu po polutinu- Nevjerovatno! -Prointer- ponovo stao u red i za novac od poljoprivrednih podsticaja

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj su i prošle godine dijelili agrarni budžet sa kompanijom „Prointer“, koja je od Agencije za agrarna plaćanja RS dobila 161.898 KM kao podršku za vođenje i održavanje registara poljoprivrednih gazdinstava.

Prema najnovijim podacima, u pomenutom registru nalazi se 42.155 gazdinstava od čega su 4.796 komercijalna, a ostalo su nekomercijalna gazdinstva.

Inače, za vođenje registra zadužena je Agencija za posredničke, finansijske i informatičke usluge (APIF), dok kako su za CAPITAL u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije rekli  Prointer pruža određene usluge u procesu vođenja registra.

„Prointer“ izašao iz Radišićeve zgrade

„Prointer“ je od osnivanja bio smješten u zgradi Mileta Radišića u centru grada.Međutim ova kompanija se nedavno preselila nekoliko stotina metara dalje, na lokaciju preko puta Glavne  banke Srpske Centralne banke BiH.

Proces registracije poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj  započeo je formalno u novembru 2007. godine, a aktivno od februara 2008. godine.

Od maja 2008. godine počinje aktivno korištenje podataka i od tog perioda i svi novčani podsticaji uslovljeni registracijom u Registru.

Pravo na registraciju su imali svi subjekti koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, bez razlike u odnosu na obim proizvodnje.

Registar je kreirala firma KING ICT Zagreb, a nabavka softvera je finansirana iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Plaćen je 117.000 maraka, znatno manje nego što sada ministarstvo daje novca “Prointeru” za pržanje podrške u njegovom vođenju.

U njemu se evidentiraju poljoprivredni proizvođači, njihovi resurse, obim proizvodnje i sve druge bitne informacije na osnovu kojih bi se trebala vršiti planska raspodjela podsticaja.

Takođe, preko njega se sprečavaju i malverzacije u vezi sa raspodjelom podsticaja.

„Prointeru“ od Vlade 5,5 miliona KM

Važno je napomenuti da su Vlada RS i par ministarstava u toku prošle i početkom ove godine „Prointeru“, prema zvaničnim podacima dodijelili ugovore vrijedne oko 5,5 miliona maraka.

Najveći je svakako onaj koji su početkom februara dobili od Vlade RS za održavanje data centra i infrastrukturee informacionog sistema Vlade, vrijedan 1,1 milion maraka.

Za isti taj posao prošle godine su dobili nešto manje od milion maraka.

Ova kompanija je u pretprošloj godini ostvarila prihod od oko 58 miliona maraka, dok im je dobit bila 4,7 miliona KM, a zapošljavali su 149 radnika.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter