Milorad Dodik se posvađao sa ambasadorom SAD u BiH

Milorad Dodik se posvađao sa ambasadorom SAD u BiH

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine posvađao se u četvrtak s američkim veleposlanikom u toj zemlji Ericom Nelsonom. Dodik je optužio Neslona za miješanje u unutarnje stvari BiH.

Dodik je reagirao na blog kojega je veleposlanik Nelson objavio u srijedu, kada je upozorio na to da političari u BiH potiču napetosti. I umjetno proizvode sukobe dok sami “pune džepove”.

Nelson nije izravno spomenuo Dodika. No jest teze o “mirnom razlazu”. Koje upravo on i forsira, te je poručio kako bi najbolje bilo kada bi se takve političare “sankcioniralo na izborima”. Podsjetio je i na već ranije uvedene sankcije Washingtona koje su upravo pogodile Dodika. Kojemu je od 2017. zabranjen ulazak u SAD uz ocjenu da on svojim postupcima dovodi u pitanje Daytonski sporazum.

Milorad Dodik: Nelson izašao iz okvira diplomatske prakse

Dodiku je posebice zasmetalo veleposlanikovo upozorenje kako političari u BiH šire podjele da bi se nesmetano bogatili. Ocijenio je da te primjedbe “izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse”. Te da bi “takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog ambasadora bi doveo u nezavidnu poziciju”.

Milorad Dodik negodovao je i zbog upozorenja Nelsona da je retrogradno pozivati se na tzv. “izvorni Dayton”. Što rade vlasti u Republici Srpskoj služeći se time kako bi pokušali oduzeti državi BiH i krajnje ograničene ovlasti koje ona ima. I prenijeti ih na entitete.

Milorad Dodik je ocijenio kako diplomati, pa tako ni američki veleposlanik, nemaju mandat uređivati odnose u BiH.

No blog veleposlanika Nelsona tek je jedna u nizu reakcija iz američke vlade na pojačane napetosti u BiH. Prouzročene Dodikovim pozivima na “miran razlaz”. Te najavama kako bi to moglo voditi novom ratu.

Savjetnik u State Deprtamentu Derek Chollet ovog je tjedna u telefonskom razgovoru s nizom dužnosnika iz BiH tražio da prestanu s takvom retorikom. Da se napokon riješe bitne probleme poput izmjena Ustava i Izbornog zakona.

Šta je poručio Palmer?

Nakon toga je najviše rangirani američki diplomat zadužen za Zapadni Balkan Matthew Palmer u razgovoru za N1 kazao je kako Washington odlučno odbacuje bilo kakve zamisli o novim granicama u regiji. Pa tako i u BiH. Te čvrsto podupire njen opstanak kao jedinstvene države.

“Podržavamo napore da se nađu kompromisi među političkim liderima i strankama kako bi BiH postala funkcionalnija. Da se radi transparentnije i odgovornije. I da BiH može sebe predstaviti kao vjerodostojnu kandidatkinju za članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je u intervjuu za televiziju N1 Palmer.

Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter