Miljan Kovač: Pravda za Davida - Kada se sve sabere koliko košta obraz


Miljan Kovač: Pravda za Davida - Kada se sve sabere koliko košta obraz

Nismo i nećemo zaboraviti laži koje je RTRS objavljivao od početka naših okupljanja i traženja pravde za zločinački ubijenog Davida Dragičevića, poručili su danas aktivisti Pravde za Davida ispred sjedišta Radio-televizije Republike Srpske u Banjaluci, povodom međunarodnog dana slobode medija.

„Narodu naplaćujete pretpaltu, a radite za političku sektu“, poruka je sa transparenta koje su pravdaši razvili pred ulazom u zgradu RTRS.

"Mi se ne borimo protiv RTRS-a. Borimo se protiv laži i govora mržnje, koje nečasni urednici i novinari plasiraju iz ove medijske kuće, koja bi trebala biti servis svih građana, a stavljena je u službu samo jedne politike i njenih satelita. Ali doći će dan, kada će RTRS bi oslobođen, i kada će postati ono što treba da bude. Niko od ovih koje smo danas prozvali neće tada moći ni prići ovoj medijskoj kući“, poručio je Ozren Perduv, aktivista Pravde za Davida.

On je podsjetio na, kako je rekao, brojne laži, koje je RTRS objavio o Pravdi za Davida, kao i na činjenicu da za tri godine ni jedan novinar RTRS-a nije uzeo ni jednu izjavu od aktivista Pravde za Davida.

Čula, se, kako je rekao samo jedna strana, u programu u kome su iznesene nevjerovatne konstrukcije.

„Gdje je sada obojena revolucija, državni udar? Gdje su terorističke grupe koje ste najavljivali da stižu u Banjaluku i skrivaju se iza Pravde za Davida“, zapitao je Perduv.

„Kada se sve sabere i oduzme – koliko košta obraz“, pisalo ja ispod slika urednika i novinara RTRS-a, koje su danas nosili aktivisti Pravde za Davida.

Zbog neobjektivnog i pristrasnog izvještavanja, Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), je u oktobru 2019. RTRS-u izrekla kaznu od 16.000. KM.

RTRS je kažnjen zbog priloga u Dnevnku emitovanom 05. oktobra. 2018. godina, na dan kada je u Banjaluci organizovan veliki protesni skup Pravde za Davida.

U informativnoj emisiji koju je vodio novinar Danijel Vujanović, rečeno je, između ostalog i da skupu na Trgu Krajine, prisustvuju ratni veterani i navijačke grupe iz Sarajeva.
Gosti Dnevnika su optuživali organizatore okupljanja, za „rušenje Republike Srpske i njenih insititucija“.

Tako je, visoki funkcioner vladajućeg SNSD-a, Staša Košarac govorio o navodnom učešću u protestima „ekstremista i grupa koje su činile zločine nad srpskim narodom“ kao i da je Pravda za Davida „prerasla u grupu koja se bori za unitarnu BiH, i ciljeve koje je imao Alija Izetbegović“.

Ratni ministar unutrašnjih pslova RS, Tomo Kovač je u istoj emisiji, rekao i da je „na djelu pokušaj rušenja RS i institucija, iza svega stoje strane službe koje Pravdu za Davida koriste za diskreditovanje MUP-a.“

Iz Pravde za Davida, podsjećaju, da nije riječ samo o emisiji za koju je RTRS, kažnjen, već o činjenici da je Javni servis, još od prvog okupljanja građana koji traže procesiuranja ubica i nalogodavaca ubistva Davida Dragičevića, širio neistine o ovim događajima, često koristeći huškački govor mržnje i stvaranje atmosfere straha.

Iako su se sve optužbe pokazale kao lažne, a RTRS novčano kažnjen, niko od urednika ovog Javnog servisa nije snosio posljedice zbog nanesene štete.

Naprotiv, vodeći kadrovi RTRS-a iz tog perioda, nagrađeni su novim visokim funkcija. Urednik informativnog programa Siniša Mihailović, u međuvremenu je postao konzul BiH, u Istanbulu.

Draško Milinović, direktor RTRS-a, u vrijeme kada je RAK, ovoj medijskoj kući izrekao kaznu, u međuvremenu je postao direktor RAK-a.

Iz Pravde za Davida su poručili i da kaznu koja je izrečena RTRS-u snose svi građani, koji tv pretplatom finasiraju rad javnog servisa, umjesto da je snose urednici i novinari koji su odgovorni za nanesenu štetu.

Neformalna grupa Pravda za Davida nastala je kada su se građani spontano okupili u martu 2018. godine. da pruže podršku roditeljima Davida Dragičevića, čije je beživotno tijelo, nakon višednevne potrage pronađeno na ušću rječice Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke.

Do prvog okupljanja je došlo kada su zvaničnici MUP-a RS, održali press konferenciju na kojoj su smrt ovog mladića pokušali okarakterisati kao smoubistvo.
Nakon više od dvije godine Tužilaštvo BiH, je preuzelo ovaj predmet od Tužilaštva u Banjaluci. Istraga o ubistvu Davida Dragičevića, je u toku. Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget, nedavno je izjavio da se očekuje hapšenje između deset i dvanaest lica, povezanih sa ovim zločinom.

Piše: Miljan Kovač

Izvor: Impuls

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter