-Mile sve rasprodaje- Samo da se ostane na vlasti: Elektroprivreda BiH spremna kupiti Hidroelektrane na Trebišnjici


-Mile sve rasprodaje- Samo da se ostane na vlasti: Elektroprivreda BiH spremna kupiti Hidroelektrane na Trebišnjici

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su saopštili da su spremni kupiti akcije Hidroelektrane na Trebišnjici, koja je u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), za koji su podsjetili da je vlasnik 65 posto dionica ove hidroelektrane.

Napomenuli su da su spremni kupiti akcije nakon prijedloga federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) te su obrazložili zašto bi to učinili.“Svoju spremnost za kupovinu akcija Hidroelektrana na Trebišnjici, EP BiH temelji na nužnosti očuvanja energetske nezavisnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema Bosne i Hercegovine, koje bi omogućavanjem ‘otuđenja’ značajnih proizvodnih potencijala bile ozbiljno ugrožene. Posljedica ovakvog scenarija bilo bi i neminovno ekonomsko urušavanje Bosne i Hercegovine“, ocijenili su.

Federacija BiH se uključuje u dokapitalizaciju HET-a nakon najave da će akcije kupiti Srbija

Tvrde da je spremnost za kupovinu akcija Hidroelektrane na Trebišnjici u skladu sa, kako su naveli, strateškim opredjeljenjem kompanije za povećanje udjela obnovljivih izvora za proizvodnju struje u proizvodnom portfoliju i ispunjavanju obaveza koje je država preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici.

„Uz planiranu gradnju novih pogona, EP BiH je, s ciljem povećanja kapaciteta iz obnovljivih izvora, javno oglasila i svoju zainteresovanost za otkup, odnosno kupovinu projekata u razvoju ili završenih proizvodnih postrojenja, upućivanjem poziva zainteresovanim stranama“, dodaju.

Osvrnuli su se i na prošlost Hidroelektrane Trebišnjica te su obrazložili njen značaj za energetski sektor.

„Hidroelektrane na Trebišnjici su s pogonima Trebinje 1 i 2, Čapljina i dio Hidroelektrane Dubrovnik od puštanja u proizvodnju (sukcesivno u periodu 1965 – 1981.godina) sve do 1992. godine, djelovale u sastavu EP BiH, koja je finansirala njihovu izgradnju. Od 1992. hidroelektrane Trebinje 1 i 2 ukupne instalirane snage 176 megavati i prosječne godišnje proizvodnje od 384 do 434 gigavat sata električne energije su u sastavu mješovitog holdinga ERS-a. Hidroelektrana Dubrovnik iz sliva rijeke Trebišnjice je na teritoriji Hrvatske i njena proizvodnja, koja u godišnjem prosjeku prelazi količinu 1.160 gigavat sati, se raspodjeljuje između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i holdinga ERS-a, kojem u raspodjeli pripada više od 75 posto proizvedene struje. Od 1992. Hidroelektrana Čapljina djeluje u sastavu Elektroprivrede HZHB“, objasnili su u EP BiH.

Republika Srpska prodaje Hidroelektranu na Trebišnjici

Podsjećamo, pojedini su odluku vlasti u Republici Srpskoj da proda akcije spomenutog energetskog postrojenja ocijenili kao privatizaciju. Odluka je donesena bez prethodne saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske. Navodno je i Srbija zainteresovana za ovu kupovinu.

Izvor: vijestisrpske.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter