Microsoft redizajnirao ikone za Office (Video)

Microsoft redizajnirao ikone za Office (Video)

Microsoftove Office ikonice na Windowsu i vebu su u najvećem dijelu do sada bile konzervativne i funkcionalne. Kompanija sada predstavlja redizajnirane ikonice za Office koje će na aplikacije i veb stići u narednim mjesecima, a na prvi pogled redizajn je prilično zanimljiv.

Za Microsoft, nove ikonice predstavljaju odraz toga koliko se Office promijenio tokom poslednjih pet godina, od kada su ikonice posljednji put pretrpjele izmjenu izgleda.

Svaka ikonica sada ima specifičan oblik, koji ukazuje na njenu specifičnu ulogu. Excel ima pravougaonu ikonicu koja ukazuje na tabele, Dok PowerPoint na primjer ima okrugli grafikon. Slično je i sa drugim aplikacijama. Fokus na sadržaj umjesto formata imitira “kolaborativnu prirodu” Office 365 paketa, prema riječima glavnog dizajnera Jona Friedmana.

Jasno je da se ne radi o funkcionalnim poboljšanjima, jer su u pitanju ikonice, ali je ovo svakako simbolično dostignuće za Microsoft kao kompletnu kompaniju, a ne samo za Office. Ikonice iz 2013. godine potiču iz Steve Ballmer ere, kada se kompanija i dalje najviše oslanjala na Windows, a tek je započinjala šire oslanjanje na cloud servise (Office 365 je objavljen 2011. godine).

Situacija je 2018. godine sasvim drugačija. Konvencionalne Office objave i Windows su i dalje tu, ali Microsoft sve više pažnje posvećuje cloudu, koji polako postaje jedan od glavnih atributa kompanije.

VIDEO:


Izvor: Glasbanjaluke.net