Mentori najavljuju da bi njihov pulen mogao započeti secesiju? Procjena američkih obavještajaca za 2024.


Mentori najavljuju da bi njihov pulen mogao započeti secesiju? Procjena američkih obavještajaca za 2024.

U godišnjem izvještaju o procjenama ugroženosti u izdanju obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država u jednom dijelu dokumenta govori se i o sigurnosnim prijetnjama na Balkanu. Izvještaj je sačinila Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe.

“Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine. Nacionalistički lideri vjerojatno će pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera, ojačat će i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije“, navodi se u dijelu gdje se govori o Zapadnom Balkanu.

Kada je riječ o BiH, američki obavještajni podaci u dijelu “Potencijalna unutardržavna previranja” govore o akcijama u Bosni i Hercegovini koje preduzima predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, a prema njegovim riječima, koje bi mogle dovesti i do sukoba.

“Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizovao međunarodnu zajednicu i nadzor u Bosni i osigurao de facto otcjepljenje za svoju Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete i zaštite svoje interese i tako eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije snage“, piše u objavljenom dokumentu.

Kada se govori o “Unutardržavnim previranjima”, u izvještaju se objašnjava da se odnosi bez obzira na to da li su utemeljeni na domaćim nemirima, ekonomskom nezadovoljstvu ili izazovima upravljanja i da mogu potaknuti cikluse nasilja, pobuna i unutarnjih sukoba.

“Izazovi su često isprepleteni sa smanjenim socioekonomskim učinkom, endemskom korupcijom, preseljenjem stanovništva, pritiscima od klimatskih promjena i širenja ekstremističkih ideologija iz terorističkih i pobunjeničkih skupina.”

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter