Mektić o izvještaju State Departmenta: -Milan Tegeltija i Gordana Tadić moraju pod hitno otići- 

Mektić o izvještaju State Departmenta: -Milan Tegeltija i Gordana Tadić moraju pod hitno otići- 

DRAGAN MEKTIĆ O IZVJEŠTAJU STATE DEPARTMENTA: „Milan Tegeltija i Gordana Tadić moraju pod hitno otići.Napokon, došao im je kraj i dolaze bolji dani za BiH…“ Jučer je objavljen veliki izvještaj State Departmenta o stanju na Balkanu, a svoj komentar na srž problema u Bosni i Hercegovini dao je i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, a danas državni parlamentarac Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju da prevladaju endemsku korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u izvještaju State Departmenta.

„Ekonomske reforme za završetak tranzicije iz socijalističke prošlosti u tržišno orijentiranu budućnost odvijale su se polako i zemlja ima relativno nizak nivo stranih direktnih investicija (SDI). Prema Centralnoj banci BiH, SDI u BiH u prvih devet mjeseci 2019. iznosile su 505 miliona američkih dolara. Ukupno, SDI u 2018. godini iznosio su 458 miliona američkih dolara“, navodi se u izvještaju.

State Department navodi i da je, prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja u 2020. godini, BiH među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima u jugoistočnoj Evropi, s rangom od 90 od 190 globalnih ekonomija.

„Izvještaj Svjetske banke svrstava BiH posebno nisko zbog njenih dugotrajnih i napornih procesa započinjanja novog posla i dobijanja građevinskih dozvola“, navodi State Department ističući da su oba ta pitanja utjecala na američke kompanije.

Navodi se i da se prije pandemije Covida-19 očekivalo da će se ekonomski rast BiH ubrzati u 2020. godini da bi 2021. dostigao četiri procenta, potpomognut uglavnom potrošnjom i donekle javnim investicijama. Privreda BiH se proširila za procijenjenih tri odsto u 2019. godini, a domaća potražnja je i dalje dominantni pokretač rasta, stoji u izvještaju.

State Department ukazuje da je u Bosni i Hercegovini i dalje najveći problem korupcija, a svoj komentar na srž problema u Bosni i Hercegovini dao je i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, a danas državni parlamentarac Dragan Mektić.

„U Bosni i Hercegovini je slab pravosudni sistem. Milan Tegeltija i Gordana Tadić moraju pod hitno otići. Napokon, došao im je kraj i dolaze bolji dani za BiH. Još samo da opozicija sruši diktatorski režim“, poručio je Mektić, prenosi „Slobodna Bosna“.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks