Media Daily analizira medije u JI Evropi - BN TV najuspješniji medij u BiH 2018 - Svaka čast Suzana


Media Daily analizira medije u JI Evropi - BN TV najuspješniji medij u BiH 2018 - Svaka čast Suzana

BN TV, prema istraživanju Media Daily, nalazi se na listi 20 najuspješnijih televizija na prostoru Jugoistočne Evrope. Prema ovom izvještaju BN TV je prva po uspješnosti u BiH.

Tekst Media Daily prenosimo u cijelosti:

Donosimo do sada najveću analizu poslovanja 20 najvećih privatnih televizija u 2018. godini na području JI Europe. Objavljujemo uporedne tablice po prihodima, trendu poslovanja, dobiti, broju zaposlenih i zbirnu tablicu po državama. 20 najvećih je u 2018. godini ostvarilo ukupan prihod veći od 400 miliona evra što je 11,5 % više nego godinu dana ranije.

Drugu godinu za redom najveća televizijska kuća na Balkanu je slovenski PRO PLUS. Dosadašnje dobro poslovanje u 2018. godini je postalo još bolje. PRO PLUS, koji upravlja najgledanijim tv stanicama u Sloveniji Pop TV i Kanal A, uspio je prihodovati nešto više od 68 miliona evra. Prihod bi bio i veći kad bismo posmatrali firme kćeri (prihod veći od 20 miliona evra) no kako nemamo njihovu konsolidovanu bilansu za analizu objavljujemo samo prihode glavne firme.

Na drugom mjestu, jedno mjesto bolje nego 2017. godine, nalazi se srpski Pink international. U odnosu na 2017. godinu Pink je uspio značajno povećati svoje prihode i time ugroziti prvo mjesto PRO PLUSA. Biće zanimljivo vidjeti podatke za 2019. godinu i hoće li doći do promjene na čelu naše liste.

Iako je povećala svoje prihode hrvatska Nova TV pala je s drugog na treće mjesto. Ipak, 2019. godina će biti prva prava pod novom vlasničkom palicom United grupe pa su možda moguće i promjene smjera poslovanja i prihoda. Za sada je sve vrlo stabilno.

Svoje pozicije su zadržali hrvatski RTL, srpske Prva tv i Arena sport te bosanskohercegovački Al Jazeera Balkans, dok je Planet TV uspio skočiti na osmo mjesto spustivši tako za jedno mjesto B92.

Jedina nova televizija na listi je BN televizija koja je s svojim ulaskom s iste izbacila OBN. Među 20 najvećih  nema niti jedne televizije iz Crne Gore.

Zanimljiv je također podatak da 10 televizija emituje ra svoj program putem zemaljskih odašljača, a 10 isključivo putem IPTV/KABEL/DTH.

Pogledajte uporednu tablicu prihoda za 2018. i 2017. godinu i poredak svih 20 televizija. Svi iznosi su u evrima.

Kad pogledamo tablicu trenda porasta ili pada prihoda u 2018. godini onda poredak ipak nije isti. Nekim televizijama prihodi više rastu nego drugima.

Najveći skok prihoda imao je Planet TV čak 33,76 %. Drugi po trendu porasta je Sport TV sa 29,28 % dok je treći Pink sa 27,16 %.

Značajan pad prihoda imali su Happy TV i Aljazeera Balkans pa su zauzeli posljednja mjesta u trendu prihoda poslovanja.

IIzuetno bitna tablica je i po ostvarenoj dobiti (EBITDA) u 2018. godini. CME, vlasnici PRO PLUSA trebali bi imati puno razloga za veselje jer je dobit značajno porasla pa gotovo da i nema razloga za prodaju ove slovenačke "kovnice" novca. U dvije godine dobit je iznosila 17 miliona evra.

I Željko Mitrović, vlasnik Pinka, može komotno "nabaciti smiješak na lice" jer je dobit bila veća od 10 miliona evra, a kumulativno u dvije godine poslovanja zaradio je i malo više od PRO PLUS-a pa mu to može biti dobra utjeha što nije broj jedan po prihodima. Očito su teške poslovne godine iza njega.

Razloga za zabrinutost ima svakako Telekom Slovenije vlasnik Planet TV-a koji je ponovo poslovao s gubitkom, doduše manjim nego godinu dana prije. No kumulativni gubitak je ukupno veći od 50 miliona evra pa se sve nade polažu u novu upravu koja je nedavno postavljena na čelo firme.

Kontinuirano gubitke prave Happy TV i N1 televizija pa će i tu trebati neki zaokret ako vlasnici ne žele i dalje gubiti novac.

Da je tržište stabilno vidljivo je po tome što je dobit narasla za čak 106 % u odnosu na godinu dana prije i na nivou  20 najvećih privatnih televizija kreće se oko 10 % na visinu prihoda što je više nego dobro. Lijepo je biti dioničar takvih firmi s povratom uloženog daleko većim od bilo koje bankarske kamate.

20 najvećih povećalo je broj zaposlenih za 161 osobu u odnosu na 2017. godinu. Najveći poslodavac Balkana je Pink koji ima 730 zaposlenih, druga je Nova sa 324, a treći PRO PLUS sa 280 ljudi. Najmanji broj zaposlenika imaju kablovske televizije HBO ADRIA i SPORT TV.

Posljednja tablica donosi analizu prihoda po državama. Najveći broj televizija, čak 8, ima Srbija pa je i ukupan prihod najveći. Zanimljivo je da druga Hrvatska ima četiri televizije na našoj listi, jednako kao i Bosna i Hercegovina, ali je razlika u prihodima ogromna.

 

Izvor: Media Daily/rtvbn.com