Manjak u budžetu Srpske biće veći od 412 miliona KM

Manjak u budžetu Srpske biće veći od 412 miliona KM

Generalni sekretar SDS Zoran Latinović danas je upozorio da je deficit budžeta za 2020. godinu planiran poslednjim rebalansom u iznosu od 412 miliona КM samo najava narednog preračunavanja, koje će po obimu finansijske provalije biti znatno dublji i porazniji za građane i privrednike.

Latinović naglašava da će kolateralna šteta neodgovornog i bahatog odnosa vlasti u vođenju Republike Srpske za proteklih 15 godina, sa ispostavljenim fakturama osjetiti svi građani Republike Srpske, a pogotovo socijalno najugroženiji dio stanovništva.

On u izjavi BN-u kaže da najava novih pregovora sa MMF oko dodatnog povlačenja nekoliko stotina miliona maraka kreditnih sredstava do kraja godine, ukazuje na trend rapidnog rasta javnog duga, koji će se očigledno nastaviti i u narednoj godini. 

„Drugi negativan trend ogleda se u izvjesnom padu  BDP-a za ovu godinu, koji nije samo posledica pandemije korona virusa, već i ranije ugašenih kapaciteta za preradu nafte u Rafineriji Brod, Fabrici duvana u Banja Luci, padu potražnje za proizvodima drvne, poljoprivredne, metalne i drugih najvažnijih privrednih grana na domaćem i stranom tržištu. Sve to upućuju na zaključak ubrzanog približavanja Republike Srpske magičnoj granici visoko zadužene zemlje po međunarodnim standardima“ – istakao je Latinović.

On je dalje naveo da će kreatori pogubne ekonomske politike i ukupnog stanja u Republici Srpskoj nastaviti istu priču, začinjenu lažnim patriotizmom i izmišljenim temama, ne bi li skrenuli pažnju javnosti sa rijeke mladih ljudi koji se trajno iseljavaju u potrazi za boljim životom, te siromaštva i apatije koji sve više uzimaju maha u zemlji lažnih obećanja i lažnih referenduma.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks