Manipulacije biračkim spiskovima u punom jeku (Video)

Manipulacije biračkim spiskovima u punom jeku (Video)

Vodi se polemika da li je zaista došlo do ugrožavanja jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na zaštitu ličnih podataka, s obzirom na to da je baš birački spisak u Banjaluci otkrio mnogobrojne izborne prevare i nepravilnosti. Izbori su na pragu, a manipulacije biračkim spiskovima u punom jeku. Iako je predizborna kampanja zvanično tek počela, nezvanične pripreme političkih subjekata traju već mjesecima.

Ni epidemija virusa korona nije uticala na već ustaljen sistem borbe za glasove, a najočigledniji primjer je isplivao u javnost objavom Centralnog biračkog spiska za glasanje iz inostranstva. Ujdurma u javnosti po ovom pitanju trajala je danima, dok Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nije tražila uklanjanje Centralog biračkog spiska sa zvanične veb stranice CIK – a, s tvrdnjom da je ugroženo pravo pojedinca na zaštitu ličnih podataka. 

Iz Gradske izborne komisije Banjaluka potvrđuju da su se brojke preliminarnog i konačnog biračkog spiska za glasanje poštom za područje Banjaluke uveliko razlikovale.

Javnost je po ovom pitanju podijeljena. I dalje se vodi polemika da li je zaista došlo do ugrožavanja jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na zaštitu ličnih podataka, s obzirom na to da je baš taj spisak otkrio mnogobrojne izborne prevare i nepravilnosti. Struka je na strani javnog i opšteg interesa u odnosu na pojedinačni. "Nekome odgovara ovakva situacija. Nema odgovornosti, nema sankcija za neodgovorne političke subjekte, i to uglavnom odgovara onima koji su na vlasti. Neophodne su izmjene Izbornog zakona BiH. Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nije smjela da skloni spisak, jer je to javni dokument", poručuje Vehid Šehić iz Koalicije za poštene i slobodne izbore "Pod lupom".

Novinari koji godinama prate tokove izbora i predizbornih kampanja smatraju da se ovo pitanje moralo riješiti mnogo ranije. "I mi kada pravimo priloge i vijesti, i uvijek važemo, i uvijek je javni interes ispred svega. Ne znam zašto su uklonili birački spisak, kada je pokazano da je on izvor otkrivanja raznih manipulacija i izbornih prevara", poručuje novinar Vladimir Šušak.

Ovih dana, utvrđene su brojne nepravilnosti prilikom registracije birača za glasanje putem pošte, pretežno iz Srbije i Hrvatske, gdje je utvrđeno da su cijele porodice prijavljene na fiktivnim adresama u Srbiji. Tužilaštvo BiH je zaprimilo određen broj prijava iz Centralne izborne komisije te su odmah formirani predmeti koji su dati u rad postupajućim tužiocima – potvrdila je Gordana Tadić, glavna državna tužiteljka.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks