Mafije su postale jače od države - Država gubi rat sa svim oblicima kriminala (Video)

Mafije su postale jače od države - Država gubi rat sa svim oblicima kriminala (Video)

Politika vrši kontrolu pravosudnog sistema, prvenstveno Tužilaštva, dok policija u krivičnim postupcima preuzima ulogu tužilaca i sudija, poručeno je u emisiji "Izazovi" BN TV.

Posljednjih 20 godina gomilaju se slabosti pravosuđa. Političke elite su u sprezi sa kriminalom i korupcijom, što je prouzrokovalo društveno siromaštvo, a najveći interes politike je kontrola tužilaštva, smatra Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH.

“Politika je postala jača od zakona i dominantna kad je u pitanju uticaj na pravosudni sistem do te mjere da je određivala i u kadrovskom i u operativom smislu da su u političkom smislu postali najviše pozicionirani oni ljudi u BiH koji su najviše bili zaglibili u korupciju.”

Postoji određena vrsta sukoba između policije i Tužilaštva, jer su i jedni i drugi pod poltiičkim uticajem, dodaje Mektić. Advokat Duško Tomić, smatra da živimo u klasičnoj policijskoj državi.

“Situacija je što nam je ovo jedna užasna policijska država postala. Što nam sve više policije u krivičnim postupcima glume tužioce i sudije. U tužilaštvima i sudovima glavni su svjedoci policajci i ovo je klasična policijska država. Pa ne treba se čuditi što prvi policajac gospodin Dodik, gospodar života i smrti ovolike godine se ovako ponaša. Interesantno je da čovjek koji je stvarao Tužilaštvo Republike Srpske, sada uadra na to isto Tužilaštvo, a u isto vrijeme odlazi u Tužilaštvo BIH, koje ne priznaje noseći poklone.”, kaže advokat Tomić.

Oni koji pokušaju da pošteno rade svoj posao, bivaju smijenjeni, kaže bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović.

“Što se tiče mene i Gordane Tadić, ja sam smijenjen jer sam radio, a Tadićeva, jer nije radila.” , rekao je Salihović.

U pravosuđe je razočaran i sudija Suda BiH Branko Perić.

“Društvo je u ozbiljno krizi, mafije su postale jače od države. Država gubi rat sa svim oblicima kriminala. To je ozbiljno društveno pitanje i Dodik umjesto da pokazuje građanima i javnosti da želi da se obračuna sa kriminalom, on se obračunava sa strukturom koja treba da zaštiti društvo od kriminala. “, smatra Perić.

Situacija je zabrinjavajuća, jer reforma pravosuđa više nije pod kontrolom Suda, a pravosudni sistem je potpuno uništen iznutra, poručeno je u Izazovima BN televizije.

 

Autor: Jelena Žerajić
Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter