Lukašenko zatvorio granice sa Litvanijom i Poljskom, najavio i mobilizaciju

Lukašenko zatvorio granice sa Litvanijom i Poljskom, najavio i mobilizaciju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je danas da će ta zemlja zatvoriti granicu sa Livtanijom i Poljskom. On je dodao da će granica sa Ukrajinom biti ojačana, prenosi portal tut.by. "Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kako sam govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, pre svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je to rekao u vreme političke krize u Belorusiji nakon spornih predsedničkih izbora, za koje opozicija tvrdi da su namešteni, što je izazvalo masovne proteste u zemlji. Lukašenko je za nemire u Belorusiji okrivio Zapad, podseća Rojters.

On je objasnio da Belorusiji nije potrebno priznanje rezultata proteklih predsedničkih izbora od drugih zemalja. "Danas su priključili još jednu, kako smatraju, termonuklearnu bombu. ‘Razneli’. U Briselu su se tome pridružili da li Evropski parlament ili Evropski savet, koji takođe nisu priznali naše izbore. S tim u vezi želim da kažem sledeće... Održali smo izbore u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje. I ne treba nam nikakvo priznanje: izbori su održani i oni su legalni. Mogu da se zakunem - nije bilo laži tokom izbora, namestiti 80 odsto glasova je nemoguće", naglasio je šef države.

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Belorusiji, u kojoj se navodi da je takozvani opozicioni Koordinacioni savet "privremeni predstavnik naroda" u toj zemlji, a institucije EU pozivaju da mu pomognu.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji. "Pod tim belo-crveno-belim zastavama pogledajte kakvi izrazi i reči... To su oni smislili: blic-krig nije uspeo. Bio je osuđen mnogo godina pre ovog blic-kriga. Nije se mogao dogoditi u našoj zemlji, nikada se neće dogoditi", rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu "Za Belorusiju“.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedioLukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Foto naslovna: Aleksandar Lukašenko/Belta Pool/TANJUG/AP
Izvor: blic.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks