Lukač za helikopter, radare i vozila -Despot- daje šest miliona KM

Lukač za helikopter, radare i vozila -Despot- daje šest miliona KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potroši šest miliona maraka za helikopter, radare i oklopna vozila “Despot”.

Vlada je odluku donijela nedavno, a u MUP-u pojašnjavaju da su im Budžetom RS za 2021. godinu, pored ostalih budžetskih pozicija, odobrena sredstva za nabavku postrojenja i opreme u iznosu od 12,7 miliona KM.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno tražiti saglasnost na plan utroška sredstava za kapitalna ulaganja, što je i urađeno i donesena je Odluka o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava za kapitalna ulaganja u iznosu od 6.021.500 KM dana 11. marta 2021. godine. Napominjemo da to nisu nikakva novoodobrena sredstva, već sredstva koja su u sastavu navedenog iznosa od 12.700.000 KM“, istakli su u MUP-u.

Dodali su da će sredstva biti utrošena za plaćanje redovne rate i obaveze u prvom kvartalu i to za radare, rate za prvi helikopter, te iznos za isporuku oklopnih terenskih vozila “Despot”, a sve na osnovu potpisanih ugovora i termina za plaćanje.

Podsjećamo, u Republiku Srpsku je krajem prošle godine stigao prvi od tri helikoptera koje je MUP Republike Srpske kupio u Rusiji. Za njega i preostala dva, koja još nisu isporučena, Srpska planira da potroši ukupno 41,6 miliona maraka.

Portal CAPITAL objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

Prvi helikopter trebalo je da stigne u septembru 2020. godine, ali je isporuka kasnila zbog pandemije. Drugi helikopter bi trebalo da bude isporučen do maja 2021, a treći u januaru 2022. godine.

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, isporuka drugog helikoptera se očekuje u toku ove godine“, naveli su u MUP-u.

Što se tiče nabavke radara, CAPITAL je objavio da će firma “MMSCODE” inkasirati 10,2 miliona maraka bez PDV-a prodajom 110 radara MUP-u, koji će tu opremu da plati u 20 jednakih rata, kvartalno, u periodu od pet godina.

Za oklopna vozila “Despot” poznato je da je MUP 2019. godine naručio osam tih borbenih vozila koje proizvodi Tehnički remont Bratunac.

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter