Lud zbunjenog! Imovinu Dodikovih tajkuna istraživaće dugogodišnji funkcioner njegove stranke SNSD?


Lud zbunjenog! Imovinu Dodikovih tajkuna istraživaće dugogodišnji funkcioner njegove stranke SNSD?

Samo dva kandidata ispunjavaju opšte i posebne uslove za funkciju šefa Sektora za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza Poreske uprave RS, otkriva CAPITAL.

To su aktuelni vršilac dužnosti pomoćnika direktora PU RS za Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza Željko Vučić i dugogodišnji službenik Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Krsta Žarković.

Njih dvojica danas su imali zakazane intervjue u Agenciji za državnu upravu RS, ali Žarković je odustao od trke za tu funkciju i nije uopšte došao na intervjuu.

To znači da će dugogodišnji funkcioner banjalučkog SNSD-a Željko Vučić iz v.d. statusa preći u puni mandat i ostati na funkciji koju su mediji nazvali „srpski Eliot Nes“ po uzoru na službenika američkog ministarstva finansija iz tridesetih godina prošlog vijeka koji je najvećeg mafijaša tog doba Al Kaponea strpao iza rešetaka zbog utaje poreza.

Pored ove funkcije, danas su pred Agencijom za državnu upravu bili intervjui za još tri pomoćnika direktora u sjedištu Poreske uprave RS, kao i za čelne ljude tri Područna centra PURS.

Dejan Majkić iz Banjaluke jedini je kandidat za pomoćnika direktora za Sektor za informacione tehnologije, dok uslove za pomoćnika direktora za Sektor za usluge poreskim obveznicima ispunjavaju Aleksandra Vrančić iz Laktaša i Persa Paić iz Prijedor.

Aleksandra Vrančić prijavila se i na konkurs za mjesto pomoćnika direktora za centralnu obradu poreskih dokumenata, a u trci za tu funkciju su i Miodrag Marković iz Doboja i Mirko Miličević iz Laktaša.

Vrančićeva je konkurisala i za mjesto pomoćnika direktora za Područni centar Banja Luka, a pored nje kandidati su Vjekoslav Pejašinović i Milovan Štrbac iz Banjaluke.

Kandidati koji ispunjavaju uslove za pomoćnika direktora za Područni centar Zvornik su Dragica Žugić i Milan Tomić iz tog grada, dok su se za šefa Područnog centra Bijeljina prijavili Krsta Žarković koji nije bio na intervjuu ni za ovu funkciju, zatim Vladimir Radulović, Mladen Savić i Nikola Ćevriz iz Bijeljine.

Podsjećamo, CAPITAL je krajem februara ove godine kada je na snagu stupio Zakon o ispitivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu objavio da su Vučić i Žarković najozbiljniji kandidati za funkciju pomoćnika direktora PURS za Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza.

Direktor PURS Goran Maričić istakao je tada za naš portal da će se utvrđivanju porijekla imovine pristupiti na način koji je jednak za sve i vršiti sistemsko prikupljanje podataka o pokretnostima i nepokretnostima svih građana u Srpskoj i u inostranstvu.

„Taj posao je već u toku i kada baza u potpunosti bude uspostavljena, pristupiće se analizi rizika i ukoliko se pojavi sumnja da određeno lice nema dokaza za nagli rast vrijednosti imovine, ići će se u drugu fazu postupka, a to je kontrola. Dakle, pristup će biti sistemski, odnosiće se na sve građane, a ne samo na pojedince“, ponovio je Maričić.

On je ponovio i da neće biti selektivnog pristupa u primjeni zakona i da se neće ići od kuće do kuće i gledati ko ima koliko auta ili nepokretnosti i od kojeg materijala su mu kuća ili ograda, niti će se ciljano ići u kontrolisanje ljudi za koje se u javnosti zna da su bogati i slično.

Piše: D. Momić
Foto naslovna: Capital 
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter