Loše predstavljaju najboljim, tako je i sa kreditom

Loše predstavljaju najboljim, tako je i sa kreditom

Najnovije zaduženje jako je loše po budžet Republike Srpske, poručila je Jelena Trivić, ekonomista i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske u rubrici „Bez uvijanja“ u jutarnjem programu BN televizije, navodeći da vlast Srpske ovaj kredit naziva uspjehom, a ipak je samo jedan u nizu neuspjeha.

Pogubnost odluke najnovijeg kredita na Londonskoj berzi, Jelena Trivić ilustruje podatkom da otplata glavnice po dospijeću duga u cijelini znači da ćemo u jednoj godini iz budžeta morati obezbijediti skoro 600 miliona maraka samo za vraćanje ovog duga, plus još nekoliko stotina miliona rate za vraćanje svih drugih kredita.

„Budžet Republike Srpske već je opterećen ogromnom ratom kredita koju izdvajamo za servisiranje svih onih ranijih dugova koje imamo, koji dospijevaju. I šta onda, 2026 imamo jos 600 miliona da vratimo po osnovu ove emisije. Znači neko nije vodio računa šta će biti za 3,5 i narednih 10 ili 20 godina.

Na pitanje ko nije vodio računa o budućnosti Srpske, Trivićeva odgovara:

„Pa vlast Republike Srpske, to je vlast koja vodi računa samo o tome kako danas ili neki problem od juče koji danas nisu rješavali 15 godina kako da ga ugase. I to je njihova filozofija.„

Postoje načini, tvrdi Trivićeva, kako bez nagomilavanja kredita riješiti dugove, ali, kako ona navodi, to ne mogu uraditi oni koji zbog kojih je Republika Srspka ocijenjena kao u tim dokumentima koji su pratili emisiju obveznica na vrlo jedan realan način, ali koji pokazuju sve slabosti i ekonomije Republike Srpske, ali i ukupnog ambijenta koji je stvorila vlast u Republici Srpskoj.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini tvrdi da se radi o vlasti koja je duboko, duboko korumpirana, koja nema kredibilitet. Nemate osjećaj povjerenja u takvu vlast koja sve loše uslove predstavlja najboljim.

„Predstavlja se narodu da oni sve rade u gotovo nemogućim uslovima. A ko je stvorio nemoguće uslove, zašto mi živimo u nemogućim uslovima? Vi ste vlast 15 godina. Uslove ste vi sami sebi stvorili. Sami sebi i građanima Republike Srpske. Nije ovo najbolje što može Republika Srpska, ovo je daleko od najboljeg", ističe Trivićeva.

"Zaduženost je daleko veća nego što bi trebalo da bude, i to je ključno. Negativne posljedice ovih zaduženja će reflekrovati nakon 4 ili 5 godina, i biće kočnica budućem ekonomskom rastu", poručila je Jelena Trivić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u jutarnjem programu BN televizije.

VIDEO:


Izvor: tvbn

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter