Loša propaganda - RTRS doveo Ćeranića i Galijaševića da kritikuju OSA-u, oni je pohvalili

Loša propaganda - RTRS doveo Ćeranića i Galijaševića da kritikuju OSA-u, oni je pohvalili

Kako bi javnost uvjerili u opravdanost napada iz entiteta RS na direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, javni servis pod kontrolom Milorada Dodika ugostio je svoje tradicionalne sagovornike čiji je kredibilitet kompatibilan argumentaciji koja se koristi pri pomenutim napadima.

"Stručnjak za sigurnost", kako u RTRS-u tituliraju Dževada Galijaševića, i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Predrag Ćeranić bili su gosti emisije "Aktuelno", u kojoj su tumačili navodne "zloupotrebe OSA-e".

Požalio se Ćeranić u svom emotivnom istupu i na tekstove portala Faktor u kojima se, kao akter nevještih konstrukcija protiv institucija države BiH koje ne kontrolira Milorad Dodik, spominjao i on.

Svoja saznanja na kojima su temeljili svoj istup Ćeranić i Galijašević su, prema vlastitom priznanju, crpili iz anonimne prijave protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i javnih istupa federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Iako su kao autori anonimne prijave, na osnovu koje je Tužilaštvo BiH formiralo predmet, potpisani navodni službenici OSA-e, u javnosti su se pojavile informacije da iza nje stoji upravo Čampara, što je nespretni Ćeranić indirektno potvrdio u svom istupu. - Ta prijava je rezultat jednog trvenja, previranja, pa i otvorenih sukoba dva krila unutar SDA i da je rezultat tog sukoba ostavka Aljoše Čampare na mjesto člana Predsjedništva SDA – objasnio je Ćeranić.

Zanimljivo je da je detalje iz krivične prijave, iza koje navodno stoji ministar Čampara, "saznao" upravo RTRS, čemu su posvetili i udarni prilog u večernjem dnevniku.

Jednako je briljantan bio i Dževad Galijašević, koji je u emisiji izjavio i "kako smo mi otkrili da on (predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, op. a.) ima tajno špansko državljanstvo".

"Mi" su, pored Galijaševića koji se posljednji svrstao u tu skupinu, još predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Tužilaštvo BiH koje provodi istragu na osnovu anonimne prijave protiv Debevca. I Dodik je, podsjetit ćemo, otvoreno svrstao Tužilaštvo BiH među "mi", čime je direktno potvrdio postojanje kontrole nad tom institucijom.

U nastavku emisije se Ćeranić poslužio specifičnim načinom diskreditacije OSA-e BiH. To je Agenciji njen bivši službenik fakturisao da – radi svoj posao. - Zahvaljujući radu OSA-e, State department piše svoje izvještaje o situaciji u BiH. Zahvaljujući radu OSA-e, Milorad Dodik se našao na američkoj crnoj listi – objasnio je Ćeranić.

Problematizirao je Ćeranić i ocjenu da OSA dostavlja stranim ambasadama, odnosno partnerskim službama, informacije o koruptivnim aktivnostima i ostalim krivičnim djelima u kojima su akteri kadrovi SNSD-a.

Govoreći o navodnim nezakonitostima u radu OSA-e, Ćeranić je vrlo pohvalno govorio o istupima federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. U istom kontekstu je Čamparu spominjao i Galijašević, koji je, nastojeći osporiti diplomu aktuelnog direktora OSA-e, tu agenciju nazvao "muslimanskom milicijom u Sarajevu". - Na kraju od gospodina Aljoše Čampare saznamo da je on treća godina na Travničkom univerzitetu – izjavio je Galijašević.

Uzimajući u obzir tvrdnje Galijaševića i Ćeranića o načinu rada OSA-e, te argumentaciju koju su koristili tokom emisije koja nije išla u prilog tim tvrdnjama, nemoguće je u potpunosti isključiti mogućnost da je ta agencija angažirala upravo ovaj dvojac da posredstvom RTRS-a zastupa njene interese kroz neuvjerljivu kritiku zasnovanu na egzotičnoj argumentaciji.

Izvor: faktor.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks