Lopare centar svijeta - Došli i ministri? Pripremaju li policiju u Loparama i Ugljeviku za -sudar- sa narodom?


Lopare centar svijeta - Došli i ministri? Pripremaju li policiju u Loparama i Ugljeviku za -sudar- sa narodom?

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske juče je boravio u opštini Lopare. Danas u Loparama peticiju protiv otvaranja rudnika potpisuju visoki funkcioneri PDP-a. Juče su u Loparama bili i ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Republike Srpske. Dešava li se sve slučajno?

U Loparama je prošle sedmice održan protest građana koji se protive mogućnosti da u toj opštini na planini Majevici bude otvoren rudnik Litijuma. Protest je, s obzirom na veličinu te opštine, okupio velik broj građana a prisustvovali su mu i načelnik Lopara kao i neki opozicioni političari, poslanici NSRS i PSBiH koji su iz tog dijela Republike Srpske.

Odmah nakon protesta u Loparama na kojem je poručeno da narod tog kraja ne dozvoljava iskopavanje litijuma oglasio se i Milorad Dodik. Prvo sa konstatacijom da se ništa neće raditi mimo volje građana a zatim i da se litijum mora kopati.

Zanimljivo nekoliko dana nakon protesta u Loparama tu opštinu posjetili su i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić ali i prvi ljudi policije Republike Srpske. Đokićevo ministarstvo, inače, najodgovornije je kada su u pitanju geološka istraživanja i eventualno davanje koncesija za iskopavanje ruda u Republici Srpskoj.

Foto: GERILA/Skup u Loparama 15.2.2024.

Đokić je u Vukosavcima kod Lopara prisustvovao obilježavanju 82 godine od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog pokreta. Đokić je u posjeti Loaprama bio u svojstvu predsjednika Socijalističke partije. Slučajno ili ne procijenite sami.

Isti dan u posjeti Loparama bili su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević. Oni su bili i u posjeti Ugljeviku gdje je, takođe prošle sedmice, održan miran skup građana koji se protive davanju koncesije na iskopavanje uglja u Ugljeviku kompaniji Komsar.

Karan i Kostrešević su, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske, sa komandirima tamošnjih policijskih stanica razgovarali o stanju bezbjednosti na području te dvije opštine kao i o aktivnostima policijskih službenika.

“Naglašeno je da na području ovih opština nisu evidentirana teža krivična djela, kao ni narušavanje javnog reda i mira u većem obimu”, piše u saopštenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

I Karan i Kostrešević su posjetu Loparama i Ugljeviku organizovali nekoliko dana nakon protesta građana u tim opštinama. Slučajno ili ne procijenite sami.

Danas su u Loparama, tako je najavljeno, i Igor Crnadak i Slaviša Marković visoki funkcioneri PDP-a. Iz ove stranke su najavili da će Crnadak i Marković potpisati peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma. Peticiju je ranije potpisao i predsjednik SDS-a.

Mediji su u oktobru prošle godine objavili informaciju da je švajcarska kompanija “ArCore AG” pronašla litijum kod Lopara nakon višegodišnjih istraživanja. Iz kompanije “Ar Core ulaganja”, inače sa sjedištem u Laktašima, koja je ćerka švajcarske firme, saopšteno je da su uspješno završena sva potrebna istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina u regiji opštine Lopare.

“Sve je sprovedeno uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. Kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije za korištenje ovog evropskog nalazišta mineralnih sirovina. Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje u posljednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora”, navedeno je u saopštenju.

Matijas Šmit, predsjednik Odbora direktora “ArCore AG”, rekao je da su dosadašnji rezultati pokazali mogućnost ekološki opravdanog korištenja mineralnih sirovina sa fokusom na “zelenu” eksploataciju, sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida i demografski povoljnim uticajem na cjelokupnu zajednicu Lopara.

“U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjećemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje. Sve institucije imaju pozitivan stav prema istraživanjima, a eventualna proizvodnja i prateće aktivnosti otvorile bi do 1.000 lokalnih radnih mjesta direktno i između 3.000 i 5.000 radnih mjesta indirektno, što bi ekonomski revitalizovalo cijelu regiju”, naglasio je tada Đokić.

Međutim, pojedini mediji postavljaju pitanje zašto je firma “Ar Core ulaganja” osnovana u Laktašima, a ne u Loparama, gdje su nalazišta rude? U svemu vide zakulisne radnje.

Prema podacima iz registra Okružnog suda u Banjaluci u ovoj godini “Ar Core ulaganja” su imala nekoliko promjena osnivačkog uloga, koji iznosi svega 10.000 KM. Kao ulagači pominju se Slovenci, dok je većinski vlasnik švajcarska firma. Kada je riječ o švajcarskoj firmi “Ar Core”, oni su u januaru ove godine imali generalnu skupštinu na kojoj su u ime te firme Aleksandar Petrović i Matijas Šmit predstavili “Projekat Lopare” akcionarima.

Foto: GERILA/Skup u Loparama 15.2.2024.

Na skupu u Loparama koji je 15. februara organizovala lokalna vlast građani su počeli da potpisuju peticiju kojom će tražiti da ne bude dozvoljeno davanje koncesije za kopanje litijuma. Od Narodne skupštine Republike Srpske biće zatraženo i usvajanje deklaracije kojom će biti onemogućeno otvaranje rudnika, najavio je načelnik Lopara Rado Savić.

U opštini Lopare su rekli da će u narednih sedam dana biti prikupljeno neophodnih tri hiljade potpisa.

“Mi nismo napravili ovakav skup dok su trajala geološka istraživanja. Sigurno bi to bilo drugačije. Danas se borimo sa drugim problemom koji se zove da Vlada Republike Srpske ne odobri koncesiju za eksploataciju litijuma. Neće biti jednostavno, neće biti lako ali ako ostanemo jedinstveni i ako budemo ovakvi rudnika litijuma neće biti u Loparama“, rekao je na skupu načelnik Lopara Rado Savić.

Direktor Arcore-a Vladimir Rudić rekao je novinaru Gerila info prije nekoliko dana da je čitava priča u Loparama ispolitizvana i politički konstruisna a zbog činjenice da su ove godine lokalni izbori u Republici Srpskoj.

U Loparama tvrde da “narod Majevice” neće dozvoliti rudnik u svom kraju i pitaju kako je moguće da prvi rudnik litijuma u Evropi bude otvoren baš u Loparama odnosno Republici Srpskoj.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter