Ljubiša Tanacković: Značajne donacije EU za oporavak od poplava u Semberiji (Foto)

Ljubiša Tanacković: Značajne donacije EU za oporavak od poplava u Semberiji (Foto)

Prošlo je više od sedam godina od kako su Bijeljinu zadesile nezapamćene poplave koje su iza sebe ostavile ogromnu materijalnu štetu. Oporavak od poplava još traje ali je, zahvaljujući brojnim donacijama, prvenstveno Evropske unije, šteta sanirana u 90 odsto slučajeva.

U katastrofalnim majskim poplavama 2014. godine poplavljeno je više od 40 odsto teritorije grada Bijeljina. Pod vodom se našlo više od 20 semberskih sela. Među najugroženijim bilo je Velino Selo. 

“Sve je otišlo, ali ostale su žive glave. Stvari u kući, nismo uspjeli ništa iznijeti. Nećemo zaboraviti nikad. Nedao Bog da se desi opet”, prisjeća se Darinka Marjanović iz Velinog Sela kod Bijeljine.

Majske poplave 2014. godine duboko su urezane u sjećanje i Slaviše Marjanovića iz Velinog Sela kod Bijeljine.

“Ja mislim da u Republici Srpskoj nije bilo više vode nego u Velinom Selu. To je bila katastrofa. Ovjde gdje mi stojimo oko metar i po, a ovdje gdje udolina oko dva i po metra vode. Bilo je strašno, ja sam mislio da se nemamo gdje vratiti”, priča nam Slaviša Marjanović.

Ipak, život se vratio i u Velino Selo i ostala poplavljena semberska naselja. Mještani ovih dana traže rashlađenje, a prije sedam godina bila je vanredna situacija, koja je na području Bijeljine trajala puna dva mjeseca, od 14. maja do 14. jula. Šteta ogromna.

“Preko 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta je poplavljeno, te više od 4.500 domaćinstava. Šteta je procijenjena na oko 400 miliona KM”, kaže Ljubiša Tanacković, iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina.

Bijeljina je jedna od 44 lokalne zajednice u BiH koja je učestvovala u dvije faze Programa za oporavak od poplava, koju provodi UNDP.

“Od svih donacija posebno mjesto zauzimaju donacije EU i UN-a. Prvi dio je bio od 2015. do 2017. godine. U tom periodu obnovljeno preko 870 stambenih objeketa. Ukupna vrijednost svih donacija koju su ostvarile i škole, privredni objekti, ekonomske komponente, je preko 9 miliona KM od strane UN-a i UNDP-a”, precizirao je Tanacković.

Foto: Dešavanja u Bijeljini/Ljubiša Tanacković

Na značaj tih donacija ukazuju i mještani poplavljenih sela.

“Dobili smo vaučere od 5.000 KM. Dali su nam sjemenski kukuruz koji smo posijali. Donacija je bilo, popravki kuća i još dan danas traje. To su pretežno donacije Centara civilnih inicijativa, Evropske unije. Baš smo ovih dana radili dvije kuće”, kaže Slaviša Marjanović.

Broj aplikacija u drugoj fazi Programa, koja je počela 2017. godine, govori koliko je bila potrebna pomoć u oporavku od poplava na području grada Bijeljina.

“Tada je bilo prijavljeno preko 1.400 aplikanata, a preko 140 domaćinstava ostvarilo je sanaciju stambenih objeketa i 62 novoizgrađena objekta. Ukupna vrijednost tog projekta je bila preko 3 i po miliona”, napominje Tanacković. 

S ciljem zaštite od poplava u Semberiji su izgrađeni i rekonstruisani brojni vodoprivredni objekti.

“Sad je obala urađena dobro, mislim da više nikada neće poplaviti”, tvrdi Mehmed Zilić, koji ima vikendicu u bijeljinskoj Mjesnoj zajednica Janja, u okolini drinskog nasipa.

Napori gradske uprave u Bijeljini sada su usmjereni na početak izgradnje drinskog nasipa, nakon što bude riješena eksproprijacija zemljišta.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter