Ljiljana Kovačević: Odlazak beskrupuloznog svirača po taktovima vlasti

Ljiljana Kovačević: Odlazak beskrupuloznog svirača po taktovima vlasti

Komić je iz Zavoda za statistiku protjerao kadrove nepodobne po kriterijumu vlasti, da bi na njihova mjesta doveo poslušnike SNSD-a. Biće upamćeni njegovi nemilosrdni obračuni za zaposlenima koji su tokom 2018. godine odlazili na Trg Krajine i prisustvovali skupovima „Pravda za Davida“

Vlada Republike Srpske razriješila je 12. novembra dužnosti Jasmina Komića sa mjesta direktora Republičkog zavoda za statistiku.

„Jasmin Komić, diplomirani ekonomista, razrješava se dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku. Ovo rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske“, navedeno je u odluci koju je 12. novembra potpisao predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Sam Komić je za pojedine banjalučke medije potvrdio da sa direktorske pozicije odlazi na lični zahtjev, jer, kako je rekao, kao državni službenik puni 40 godina radnog staža, tako da po zakonu ne može više obavljati ovu funkciju.

“Morao bih da idem u penziju, ali kao profesor Univerziteta u Banjaluci mogu da radim još četiri godine, tako da sam se već vratio na Univerzitet, odnosno, nisam otišao u penziju”, rekao je Komić .

Izvori Žurnala iz Vlade RS, međutim, tvrde da je Komić odradio sve poslove za aktuelnu vlast koji su mu bili naloženi, te da im više nije bio potreban na čelu Zavoda. Poslednji njegov zadatak bilo je da potpiše sve potebne dokumente u vezi sa izgadnjom nove zgrade Republičkog zavoda za statistiku u blizini banjalučkog Osnovnog suda. Ta višemilionska investicija trebalo je da bude završena do kraja ove godine, ali je završetak radova prolongiran do maja sledeće godine.

Komić je na čelu Republičkog zavoda za statistiku bio je od maja 2018. godine. Prije toga je bio ministar nauke i tehnologije u Vladi RS u njena tri saziva, od 2010. godine.

“Djelimično su ispunjeni moji ciljevi kada je u pitanju angažman u Republičkom zavodu za statistiku. Spriječila je to i situacija u vezi sa virusom korona, ali urađeno je mnogo toga”, rekao je Komić, nakon što je potvrdio da odlazi iz te institucije.

Zaista, Komić je uradio mnogo toga, posebno kada je riječ o progonu, po kriterijumuma vlasti, nepodobnih kadrova u Zavodu za statistiku, koje je istjerao iz te institucije, da bi na njihova mjesta doveo stranačke poslušnike SNSD-a.  Posebno su istaknuti njegovi nemilosrdni obračuni za zaposlenima u Zavodu, koji su tokom 2018. godine odlazili na Trg Krajine i prisustvovali skupovima „Pravda za Davida“.

U to vrijeme petnaestak osoba zaposlenih u entitetskim institucijama i ustanovama Republike Srpske u Banjaluci odmah posle opštih izbora 2018. godine, dobilo je rješenja o premještaju na nova radna mjesta u druge gradove. Uglavnom se radilo o samohranim majkama, koje su na taj način praktično pokušali ucijeniti. Radilo se o akciji s predumišljajem kako bi one bile prisiljene odreći se vlastitog stava, ali i kako bi se poslala poruka svim državnim službenicima da, ako hoće da ostanu na svojim radnim mjestima, ne odlaze na skupove „Pravda za Davida“.

Medju njima je bila i Brankica Stupar, koja je mjesecima vodila bitku za svoja radnička prava, nakon što joj je Komić, bez ikakvog pravnog osnova i uz potpuno nebulozno obrazloženje, potpisao rješenje o premještaju u Doboj, o čemu je Žurnal detaljno pisao.

Umjesto Komića, novi direktor Republičkog zavoda za statistiku biće Radosav Savanović, koji je do sada bio zamjenik direktora. Savanović je nekada radio u Telekomu Srrpske, gdje je dobio popriličnu otpremninu, a potom se zaposlio u Zavodu za statistku. S obzirom da je dobio otpremninu, nije imao pravo da se zaposli u javnoj instituciji. Savanoviću ni to nije bilo malo, pa je u Zavod zaposlio i rođenu kćerku, koja radi upravo na mjestu Brankice Stupar, koja je zbog progona i pritisaka odlučila da napusti tu javnu ustanovu.  

Naređenje za progon Stupareve Komić je dobio direktno iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović, a prema izvorima Žurnala, u jednom razgovoru oči u oči Stuparevoj je otvoreno priznao „ili tvoja ili moja glava“.

Brankica Stupar je napustila Zavod za statitistiku, jer su sve nadležne institucije, sasvim očekivano, s ozbirom na to da rade po diktatu vrha vlasti, među kojima je i Sindikat, stale na stranu poslodavca, odnosno Komića. Stupareva je tužila Zavod za statistiku RS i taj postupak je u toku.

Tu nije kraj Komićevih nečasnih radnji. Dok je bio ministar nauke u Vladi RS navodno je seksualno uznemiravao jednu od službenica u svom resoru. Priča je svjevremeno izašla u javnost, ali je vrlo brzo sve zataškano. Službenica S.D. nije dobila nikakvu pravnu niti moralnu satisfakciju, a Komić je ostao ministar sve do maja 2018. godine, kada je prebačen na mjesto direktora Zavoda za statistiku.

Uzalud je Komić pokušavao da se javnosti predstavi kao jednostavna osoba, tako što je prije osam godina gostujući u jednoj tv emisiji uživo otpjevao i odsvirao na gitari pjesmu Deep Purple - “Soldier of fortune”. Taj snimak je postao popularan na Yuo Tube kanalu,, a postavljen je i na na oficijelnoj Internet stranici “Deep Purple”.

Izvor: zurnal.info