Lični interesi su važniji od javnih, narodnih interesa: Političari u BiH ne žele dogovor zbog ličnog interesa (Video

Lični interesi su važniji od javnih, narodnih interesa: Političari u BiH ne žele dogovor zbog ličnog interesa (Video

Dogovora među političkim zvaničnicima u BiH nema u korist javnog ali ima u korist ličnog interesa. Zato ne možemo očekivati od međunarodne zajednice  da rješava zadatke postavljene pred domaće vlasti, kažu za BN televiziju poltiički analitičari.

Dugo traju prepucavanja, afere, krize i blokade, na političkoj bh. sceni, a riječ rat često čujemo u politiičkom diskursu. Uz to stranci
sve češće posjećuju BiH.

Međutim, višemjesečne diplomatske ofanzive nisu uticale na političke strukture. Stanje nepromijenjeno, reforme u zastoju, dogovora nema. Hoće li sami pronaći izlaz ili će BiH neko konkretno u tome pomoći, za BN objašnjava diplomata Igor Davidović.

“Naši politički zvaničnici, govorim o onima na najvišem nivou kojih je 4-5 u suštini nikada ne žele da postignu nekakav dogovor na benefit
javnog interesa, ali se umjesto toga veoma spretno, dobro i umjesno dogovore o nekim drugim stvarima i interesima koji su u sferi njihovog ličnog stava, interesa ili u sferi poslovnog stava, tu su spremni na sve dogovore. Od međunarodnih zvaničnika kada se govori o rješenju naših napetosti i problema, ne treba očekivati ništa dobro za nas. Izjavio je za BN Igor Davidović, bivši ambasador BiH.

Međunarodna zajednica će učiniti ono što joj odgovara. Neće se povući, sve dok ima neki interes. Jasno je to na primjeru OHR-a, koji u BiH postoji 26 godina. Sa Zapada suptilno navode uspotavljanje mira kao glavni razlog postojanja ove institucije, međutim…

Ne treba zaboraviti da, iako ih nije upotrijebio, Visoki predstavnik ima u ruci bonska ovlaštenja. Hoće li ih iskoristiti i kada u značajnoj mjeri zavisi od direktive viših autoriteta, objašnjava Davidović i dodaje.

“Gospodin Šmit se vrlo lako može naći u takvoj situaciji, nakon toga ćemo voditi polemike oko toga da li je on legalan ili nije, ali ako se dogodi primjenjivanje bonskih ovlaštenja, znate onu narodnu rodilo se ljuljaj ga. “, smatra Davidović.

Pitanje je šta će izroditi izborna godina? Nove diplomatske ofanzive, krize ili prijeko potrebne reforme? Ona o izbornom zakonu, bolna je tačka vodećih političara. Ako je suditi po volji parlamentarne većine, do nje uskoro neće doći. A bez poštenih izbora ne mogu se očekivati bilo kakve sistemske pormjene. Tu ni stranci ne mogu pomoći.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter