Legendarni modni kreator Pierre Cardin umro u 98. godini


Legendarni modni kreator Pierre Cardin umro u 98. godini

Legendarni francuski modni kreator  Pierre Cardin preminuo je u utorak u 98. godini u bolnici u Neuillyju u zapadnom Parizu, saopćila je njegova porodica za AFP.

Cardin je rođen u Italiji u 1922., ali je emigrirao u Francusku kao malo dijete.

Usavršavajući zanat  radom u vrhunskim modnim kućama kao što je Christian Dior, Cardin je pokrenuo vlastiti brend i prvi je upotrijebio licenciranje u modi, postavljajući naziv svoje etikete na proizvode svih vrsta. Njegov mudri poslovni osjećaj donio mu je mješavinu divljenja, ali i prezira modnih čistunaca  u to vrijeme.

U 1960-im i 70-im, on je unaprijedio tradicionalnu modu svojim futurističkim, avangardnim kreacijama. Postao je poznat po svojim vizionarskim kreacijama i uzdrmao je svijet mode svojim haljinama u obliku balona i geometrijskim linijama. Cardin je također postao jedan od prvih koji su uveli visoku modu u mase prodajom svojih kolekcija u robnim kućama u kasnim 1950-im.

Iako u poznim godinama više nije predstavljao svoje kolekcije na modnim pistama, Cardin je ostao aktivan u modnoj industriji, prisustvujući zabavama i dešavanjima i primajući mlade kreatore pod svoje okrilje.

On je ranije bio mentor uglednih kreatora kao što je Jean Paul Gaultier.

Njegovu smrt također je objavila francuska Akademija likovnih umjetnosti na Twitteru.

- S velikom tugom članovi Akademije likovnih umjetnosti objavljuju smrt svog kolege Pierra Cardina - objavila je  akademija u  tweetu.

Izvor:Vijesti.ba / FENA