Legalno -liječenje- pacijenata industrijskim kiseonikom: Afera kiseonik pala u zaborav, muk u Tužilaštvu?! (Video)

Legalno -liječenje- pacijenata industrijskim kiseonikom: Afera kiseonik pala u zaborav, muk u Tužilaštvu?! (Video)

Afera „kiseonik“ prošle godine uzdrmala je Republiku Srpsku. Podnesene su i krivične prijave...Međutim, situacija oko navedene afere i prijava se stišala. Istražili smo dokle je Tužilaštvo došlo sa istragom  i zašto je UKC za snabdjevača kiseonikom ponovo izabrao spornu firmu iz Laktaša? 

Ukoliko istraga u aferi "kiseonik" potvrdi sve sumnje, biće to najprljavija igra nadležnih sa ljudskim životima, ne samo u periodu pandemije, nego u posljednjih 20 godina. Upravo zbog toga, u septembru prošle godine, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio je krivične prijave protiv premijera Srpske Radovana Viškovića, resornog ministra Alena Šeranića, vlasnika firme TGT TehnoGas Laktaši Stanislava Čađe koja je snabdijevala UKC spornim kiseonikom kao i protiv direktora UKC-a Vlade Đajića.

"Uradili smo sve što je trebalo, jasno smo dokumentovali da je neko prometovao više miliona maraka kiseonika koji je preko granice prešao kao industrijski tehnički kiseonik a pacijentima je prodavan po višoj cijeni i zdravstvenim ustanovama kao medicinski. Tužilaštvo je na potezu, MUP, institucije koje to treba da rade, oprostite ja ne mogu da hapsim, nije u mojoj nadležnosti da mogu ja bih to učinio. Mi pozivamo tužilaštvo da na tome radi, moramo biti istrajnijni“, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke (PDP).

Firma koja je sporna u cijelom slučaju je TGT Tehnogas iz Laktaša u vlasništvu Stanislava Čađe, bivšeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srpske, koja nije imala dozvolu za uvoz medicinskog kiseonika. Jedina firma koja ima dozvolu za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika je kompanija Messer. Ipak, to što TGT nije imao dozvolu nije spriječilo UKC da nabavlja od njih kiseonik i da ga daje pacijentima.

Iz Republičkog Univerzitetsko kliničkog centra prošle godine su tvrdili da je kiseonik koji se daje pacijentima, medicinski ispravan i da nema nikakvih opasnosti za zdravlje ljudi. Sve priče oko neispravnosti kiseonika su, kako tvrde, pokušaj opozicije da se diskredituje zdravstveni sistem i da se ugrabe politički poeni. Sličan zaključak,tada, su donijeli i direktori svih medicinskih ustanova u Srpskoj.

Isti stav o aferi "kiseonik" rukovodstvo UKC-a ima i dalje. Kažu da su i prošle ali i ove godine sve radili po zakonu i da je sva pompa oko nabavke kiseonika najviše uticala na pacijente jer im je usađen strah.  

Na tenderu za nabavku kiseonika ponovo je izabrana firma TGT Tehnogas. I to je, kaže za BN generalni direktor UKC-a, sve po zakonu.

„Mi smo taj kiseonik koristili 40, 50 godina isti kiseonik urađene analize on je ispravan, taj kiseonik nabavljala TGT grupa koja nije samo imala jednu potvrdu i onda je zolak potpisao tu istu potvrdu da ta firma može prometovati taj kiseonik i sada oni mogu da prometuju isti kiseonik ista cisterna dobavljač isto sve. Radimo sve po zakonu i transparentno raspisali tender oni su se nadmetali i prošao je opet tgt koji je bio jeftiniji od firme Messer“, kaže direktor UKC RS Vlado Đajić (SNSD).

Jedini konkretan potez nadležnih u vezi sa brojnim malverzacijama sa javnim nabavkama medicinske opreme za vrijeme epidemije virusa korona je hapšenje direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića. Međutim, Zeljković je nakon pet mjeseci u pritvoru pušten da se brani sa slobode u nastavku sudskog procesa.  

- Problem sa brojnim aferama u Republici Srpskoj je u tome što se ovdje sve olako zaboravlja i što niko nije istrajan u namjeri da se kazne odgovorni - kaže politički analitičar Tanja Topić.

"Nismo ni očekivali poznavajući okruženje i ambijent u kojem živimo da ta afera dobije epilog. Zanimljivo jeste ta šutnja prije svega onih koji su pokrenuli aferu i ne pominju se u javnosti i na nas građane kojima je očito svejedno da li se liječe industrijskim ili med kiseonikom, sami građani su obezvrijedili sopstveni život i svako dalje postavljanje pitanja besmisleno“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Istraga bi trebala utvrditi da li je kiseonik zadovoljavao stepen čistoće za korišćenje kod lica koja su usljed oboljenja od virusa korona bili na kiseoničkoj podršci. Istraga bi trebala da utvrdi  i to da li su odgovorni oni protiv kojih su podnesene krivične prijave. Upravo zato smo tražili od Republičkog javnog tužilaštva da nam odgovore dokle se došlo sa istragom u vezi krivičnih prijava i afere Kiseonik. Međutim, nismo dobili konkretne odgovore.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter