Lažni lijek za rak plasiran u Evropi i SAD

Lažni lijek za rak plasiran u Evropi i SAD

Ovaj lažni lijek pakuje se u 30 x 45 mg ili 60 x 15 mg, što je bio dovoljan razlog za sumnju preprodavcima u Švajcarskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje namijenjeno pacijentima, ljekarima i apotekama o lažnom lijeku za rak koji kruži Evropom i Amerikom.

Lažni lijek nalazi se u sličnoj ambalaži kao i lijek za leukemiju Ikluzig, deklaracija je odštampana na engleskom jeziku, a u pilulama od 15 i 45 mg ne nalazi se ništa drugo osim običnog paracetamola, piše Gardijan.

„Nema aktivne supstance u njima“, kaže Majkl Dits iz grupe za otkrivanje lažnih lijekova pri SZO u Ženevi. „Ovo je opasno i veoma smo zabrinuti.“

Lijek je bio „blago neobičan“ upravo zato što je napravljen isključivo od paracetamola. Dits je dodao da iako su češći lažni ili neefikasni antibiotici, nije neobična ni pojava lažnih ljekova za rak.

„Kontinuirano se, iz svih krajeva svijeta, prijavljuju ljekovi namijenjeni liječenju raka dojke, prostate, ljekovi za leukemiju“, ističe Dits.

Ovaj lažni lijek pakuje se u 30 x 45 mg ili 60 x 15 mg, što se učinilo sumnjivim preprodavcima u Švajcarskoj. Švajcarci su analizom utvrdili da je lijek lažan i o tome su obavijestili SZO.

Dits navodi da je lijek namijenjem ljudima koji boluju od raka, ali i njihovim porodicama koje žive u zemljama u kojima lijek nije besplatan ili ga ne pokriva zdravstveno osiguranje.

„Lijek su čak kupovali i pacijenti iz drugih krajeva svijeta, i to su ljudi koji očajnički žele da nađu lijek za svoju bolest, a dobiju paracetamol“, kaže Dits.

Lijek nije nimalo jeftin – cijena u Velikoj Britaniji iznosi 5.000 funti za kutiju, dok je u SAD cijena po piluli 450 dolara, odnosno 13.500 za kutiju.

Dits upozorava da je sama činjenica da lijek cirkuliše u slobdnoj prodaji dovoljno zabrinjavajuća, te da svi treba da budu na oprezu.


Izvor: Agencije