Kvartalni gubitak modričke Rafinerije premašio pola miliona KM

Kvartalni gubitak modričke Rafinerije premašio pola miliona KM

Rafinerija ulja Modriča završila je prvi kvartal ove godine sa gubitkom od 623.901 KM, čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao 71,6 miliona KM.

U odnosu na isti prošlogodišnji period gubitak je smanjen za oko 270.000 KM zahvaljujući smanjenju rashoda, dok su prihodi ostali na približno istom niovu.

Rashodi rafinerije iznosili su u prvom ovogodišnjem kvartalu 3,25 miliona, a prošle godine 3,56 miliona KM, dok su prihodi u ovoj godini 2,67 miliona, a u prvom kvartalu lani 2,62 miliona KM.

Iz finansijskog izvještaja rafinerije vidljivo je da je do smanjenja rashoda došlo najviše zahvaljući smanjenju troškova zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda.

Rafinerija je na kraju prvg kvartala ove godine zapošljavala 31 radnika manje nego u istom periodu prošle godine. Trenutno ima 247 zaposlenih.

Inače, u Rafineriji ulja Modriča ne radi novi dio koji je vezan za proizvodnju u Rafineriji nafte Brod, a koja ne radi od početka 2019. godine. Do obustave rada Rafinerije nafte došlo je nakon eksplozije na jednom postrojenju iz oktobra 2018. godine kada je poginuo jedan radnik.

Rafinerija ulja je u prošloj godini poslovala sa gubitkom od 4,2 miliona maraka.

Piše: Marina Čigoja Ljubojević

Izvor: Capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter