Kuća iz snova za samo jedan evro: Sicilija ponovo dijeli nekretnine, ovoga puta i nove pogodnosti

Kuća iz snova za samo jedan evro: Sicilija ponovo dijeli nekretnine, ovoga puta i nove pogodnosti

Oko 30 kuća biće stavljeno na aukciju ovih dana, a kasnije još stotinak. Ako biste želeli da živite u slikovitom srednjevekovnom selu na Siciliji, smeštenom usred planinskog nacionalnog parka, sada imate savršenu priliku za to.

Mestašce Troina pridružilo se projektu u kojem se slabije naseljena mesta popunjavaju stanovništvom prodajom nekretnina za 1 evro, što je već iskušan recept u više gradova tokom poslednje dve godine. Pritom je 1 evro početna cena na aukciji, a zainteresovani daju svoje ponude među kojima se bira ona najbolja.

Ipak, Troina je otišla korak dalje. Dok je u dosadašnjim ponudama uslov za kupovinu nekretnine za 1 evro bio da se nekretnina obnovi o svom trošku, u Troini su odlučili preuzeti na sebe i deo troška renovacije.

Gradsko veće platiće ukupno 25.000 evra kupcima napuštenih kuća, od čega je 15.000 za renovaciju i 10.000 za energetsku obnovu. Novi stanovnici Troine pritom neće morati plaćati gradski porez i porez na nekretninu tokom prve tri godine. Stoga ne čudi da je najava prodaje kuća po niskoj ceni i pokrivanje dela troška renovacije izazvala veliki interes.

Oko 30 kuća biće stavljeno na aukciju ovih dana, a kasnije još stotinak. Kupci moraju platiti polog od 5.000 evra, kojim dokazuju ozbiljnost svoje ponude, ali on im se vraća nakon što dovrše renovaciju. Imaju dve godine da započnu radove, a u roku tri godine od kupovine mora sve biti gotovo.

Foto naslovna: Ilustracija/Profimedia
Izvor: srbijadanas.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks