Krvave balkanske milijarde: Dodikova, Čovićeva i Izetbegovićeva uloga u naftnoj trgovini sa Berlinom (Video)


Krvave balkanske milijarde: Dodikova, Čovićeva i Izetbegovićeva uloga u naftnoj trgovini sa Berlinom (Video)

Čović je Dodiku partner u svim prljavim poslovima! Dragan Čović i njegov HDZ ključni je partner svih prljavih poslova sa Miloradom Dodikom u BiH, tvrdi novinar istraživač Domagoj Margetić. Margetić je u emisiji MAT BN TV iznio niz dokaza koji razotkrivaju funkcionere u BiH i regionu i njihove tajne profiterske mimozakonske poslove.

Politički savez Dragana Čovića i Milorada Dodika, odnosno HDZ-a BiH i SNSD-a, predstavlja  kontinuitet skrivenih veza i ratnoprofiterskih odnosa koje su iza kulisa rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini devedesetih godina dvojica lidera održali do danas, tvrdi Margetić.

"Čović je po meni ključni strateški partner Milorada Dodika u BiH. U svim prljavim poslovima, koji god prljavi posao zagrebete... Evo, ovi naftni su najbolji dokaz jer su tu Dodik i Čović braća po kesama. Oni zajedno fino posluju, svi ti energetski aranžmani idu dijagonalom Banjaluka -  Mostar, i to je razlog zašto se oni štite", kaže Margetić.

Ujedno, imaju i podršku iz određenih međunarodnih krugova, jer, tvrdi Margetić, Berlin određeni dio nafte kupuje preko privatnih firmi iza kojih stoje visoki funkcioneri BiH i Hrvatske.

"Kako inače tumačite da čovjek pod međunarodnim sankcijama obnaša najviše dužnosti u nekim institucijama u BiH, istovremeno, dok je pod sankcijama onih koji su zaduženi za gubernatorski sistem u BiH. Pa nismo budale, znači dok ima međunarodne sankcije, može biti i na vlasti, znači te sankcije su fiktivne, oni koji su mu sankcije nametnuli istovremeno s njim trguju, jer ako nemate Milorada Dodika, s kim ćete praviti te aranžmane?" - ukazuje Margetić.

Margetić kaže da je Evropska unija izgubila svaki kredibilitet jer je odbila davanje statusa kandidata BiH pod, kako kaže, licemjernim opravdanjem da institucije ne funkcionišu.

"Ko je zadužen da institucije sistema u ovoj državi profunkcionišu? Ko je zadužen da BiH funkcioniše kao država - pa ta ista Evropska unija... Pa, koga lažete..."

Domagoj Margetić, koji je dvadeset godina istraživao, dokumentovao i dokazivao prljave poslove, mutne radnje, razne dilove i kriminal, progovara i o lažnom patriotizmu Milorada Dodika:

"Kad Milorad Dodik govori o srpskom patriotizmu, Ivan Čermak s kojim je potpisao ugovore koji su i dan-danas tajni... Ivan Čermak je bio optužen za zločine nad srpskim civilima u "Oluji", ali Dodiku nije bio problem da s njim trguje i te ugovore skriva od građana. U tom poslu potpisivanja tih tajnih aranžmana, posredovala je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a jedan od glavnih konsultanata je današnji predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Drugi ključni konsultant je bivši ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović, kojem visi potencijalna optužnica za zločine u Mrkonjić Gradu."

Novinar istraživač Domagoj Margetić govorio je o svemu ovome pred evropskim institucijama i iznosio je jasne dokaze, ali očigledno je, kaže on u emisiji MAT BN TV da postoje interesi da se takve pljačke prećutkuju. Jedno je sigurno, kaže Margetić, a to je da su u privatnim džepovima završile mnoge naše penzije, bolje uređene bolnice, škole, vrtići, radna mjesta. Narod nisu slomili ni rat, ni recesija – već pljačka ratnih profitera i huškača koji dan-danas još vedre i oblače."

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter