Krivokapić: Zatečeno stanje može se nazvati državnim udarom

Krivokapić: Zatečeno stanje može se nazvati državnim udarom

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić ocijenio je da se stanje koje zatiču u državi može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom i da odlazeća vlast "sprovodi scenario spržene zemlje" kako bi novoj vladi dodatno otežala posao.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je danas dostavio Skupštini Crne Gore, naveo da je kriza velika i da se može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.

On je ukazao da je situacija u javnim finansijama Crne Gore ozbiljna, da je administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom korona izvan kontrole, zdravstveni sistem nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti.

"Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usljed snažne ekonomske recesije, dok su građani odavno izgubili povjerenje u institucije", naveo je Krivokapić.

On je istakao da su prioriteti nove vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su i mjere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije virusa korona, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, sloboda govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija.

On ističe da će nova vlada raditi na usmjeravanju kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore, prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

"Prioriteti su nam i unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihova depolitizacija, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini-industrije, drvoprerade, turizma", navodi Krivokapić u ekspozeu.

Među prioritetima, Krivokapić je naveo i podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju.

On je naveo da će nova vlada raditi i na dosljednom sprovođenju reformi s ciljem demokratizacije odbrambenog sistema s posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbjednosti.

"Naša nova vlada, prije nego što je i počela, dobila je niz atributa - ekspertska, reformska i tome slično, ali ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo građanima - domaćinski i odgovorno", poručio je Krivokapić i dodao da smjenjivost vidi kao priliku za bolji izbor.

Krivokapić je u petak, 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

Prijedlog programa nove vlade, Krivokapić će predstaviti na sjednici parlamenta u srijedu, 2. decembra.

Izvor:srna/nezavisne