Krivične prijave protiv kompanija Rio tinto i kineske CCCC u Srbiji, zbog krivičnog djela zagađenje životne sredine

Krivične prijave protiv kompanija Rio tinto i kineske CCCC u Srbiji, zbog krivičnog djela zagađenje životne sredine

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) podnijeli su juče krivične prijave protiv ćerke firme kompanije „Rio tinto“ u Srbiji, „Rio Sava Exploration“ i kineske kompanije „China Communications and Construction“ (CCCC) i njihovih angažovanih podizvođača.

U saopštenju se navodi da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici podnesena prijava protiv kompanije „Rio Sava Exploration“ zbog krivičnog djela zagađenje životne sredine, zato što su, kako se tvrdi, u periodu od 2015. godine, kršenjem propisa o zaštiti životne sredine zagadili u većoj mjeri vodu i zemljište na širem području doline Jadra instalirajući oko 125 osmatračkih objekata za praćenje nivoa podzemnih voda.

Dodaje se da je veći broj osmatračkih objekata u međuvremenu procurio pa se podzemna voda sa opasnim materijama izlila na parcele mještana pričinjavajući im znatnu materijalnu štetu.

Kompanija je u međuvremenu, sa nekolicinom oštećenih zaključivala Ugovore o naknadi štete i na taj način priznala štetu nastalu u životnoj sredini, a uz prijavu predate su i kopije Ugovora o naknadi štete.

Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu predata je prijava protiv kineske kompanije „CCCC“ koja izvodi radove na auto-putu Preljina-Požega, odgovornog lica u JP „Srbijavode“, nekolicine podizvođača i odgovornih lica u Gradskoj upravi grada Čačka.

Prijava je podnijeta zbog krivičnog djela zagađenja životne sredine zato što su, kako tvrde podnosioci, u maju ove godine bez ikakve valjane dokumentacije i projekta, uz prethodni dogovor sa ovlašćenim licima, vršili nelegalnu eksploataciju šljunka za potrebe izgradnje autoputa, a blizu mjesta gde se nalaze reni bunari koji služe za alternativno snabdijevanje grada Čačka pijaćom vodom.

Nakon prijave Koalicije, stručne službe JVP „Srbijavode“ konstatovale su da se na području „Parmenac“ kod Čačka odvijaju aktivnosti u koritu Zapadne Morave bez saglasnosti nadležnih službi i bez ikakvog projekta.

Organizacije su navele da je primjer kineske kompanije i nelegalne eksploatacije šljunka iz Zapadne Morave tipičan primjer zašto vlast sada mijenja na skandalozan način Zakon o vodama, „želeći upravo da ovakve postupke legelizuju, a najveća opasnost prijeti rijekama u čijoj blizini se grade autoputevi, odnosno Sava, Drina i Zapadna Morava“.

Foto naslovna: Dan Peled/EPA/EFE
Izvor: beta.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter