Krivična odgovornost: Novi direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potpisao Dodikove ukaze


Krivična odgovornost: Novi direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potpisao Dodikove ukaze

Novi direktor Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju dva zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku na teritoriji RS kao ni odluke Ustavnog suda BiH.

Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske te Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH potpisani su danas, u nedjelju, na uobičajeno neradni, ali za novog direktora prvi radni dan.
Dokaze o potpisanim ukazima je objavio RTRS, a direktor Lukić je to i najavio nakon izbora kazavši da će ovo potpisivanje biti njegov prvi poslovni zadatak.

Foto: RTRS

Ukaz bi već danas trebao biti objavljen u Službenom glasniku RS.

Lukić je na poziciju direktora izabran jučer na hitnoj telefonskoj sjednici nakon što je tu funkciju usljed pritiska da počini krivično djelo, napustila Milka Devušić. Mjesec prije nje je istu poziciju napustio i Vladimir Janković.

Niko od njih nije želio biti sankcionisan zbog objavljivanja ukaza predsjednika RS-a na zakone koje je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio.

Foto: RTRS

Osim toga, on je donio izmjene Krivičnog zakona s ciljem procesuiranja onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda i visokog predstavnika zbog čega sada novom direktoru prijeti istraga Tužilaštva i sudski proces.

Naime, u izmjenama je Schmidt istaknuo da se za ovo krivično djelo može dobiti od šest mjeseci do pet godina.

Međutim ukoliko onaj ko prekrši zakon, obavijesti nadređenog da je riječ o krivičnom djelu, kazna mu može biti manja. Ukoliko o pritisku upozna Tužilaštvo BiH prije objave, može biti oslobođen krivice, no jasno je da u njegovom slučaju nije bilo pritiska, s obzirom na to da je i javno govorio o svom prvom zadatku te je i prihvatio poziciju znajući šta će mu biti posao.

Foto naslovna: RTRS/Miloš Lukić
Izvor: klix.ba

Potpisao ukaze: Miloš Lukić ispunio želje Milorada Dodika

Foto: Istinomjer/Miloš Lukić

Lukić je Srni rekao da je potpisao sve neophodne dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsjednika o proglašenju zakona...

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Lukić je Srni rekao da je potpisao sve neophodne dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsjednika o proglašenju zakona, kao i akata i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i nelegitimno izabranog Kristijana Šmita u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ukaz će još danas biti objavljen u Službenom glasniku, prenosi RTRS.

"Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku", rekao je Lukić.

On je pojasnio da na ovom planu ne treba praviti veliku priču i dizati prašinu, jer je riječ o još jednom radnom danu u Službenom glasniku.

Lukić je juče rekao da se ne plaši Kristijana Šmita i da je Službeni glasnik, kao i sve institucije Republike Srpske, stariji od Kancelarije visokog predstavnika i za sve u Srpskoj mnogo važniji.

"S obzirom na to da u BiH imamo čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, mi u Službenom glasniku ćemo se prema njemu tako i odnositi. Prvi zadatak nam je, naravno, da objavimo Ukaze o proglašenju Zakona koje je potpisao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i drago mi je što ću moći učestvovati u tom procesu", rekao je Lukić juče za portal TV UNA.

On je naveo da će to biti još jedna u nizu objava Službenog glasnika koje se još od januara 1992. godine, od kada je objavljena prva, odnose na važne odluke koje donose instuitucije Republike Srpske.

Lukić je dodao da je Vladu Republike Srpske, koja ga je na subotnjoj telefonskoj sjednici imenovala za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, upoznao sa činjenicom kako im stoji na raspolaganju, te da će se Ukaz predsjednika objaviti danas.

"Što se tiče odluka građanina Savezne Republike NJemačke Kristijana Šmita, on ih kao i dosada može donositi kao što donosi sve odluke u svom privatnom životu da li će negdje ići na odmor ili šta će danas ručati ali kao što ne objavljujemo ni te njegove privatne odluke nećemo ni ove kojima on umišlja da može donositi određene zakone", rekao je Lukić.

Izvor: oslobodjenje.ba

Miloš Lukić zbog Dodikovog ukaza rizikuje do pet godina zatvorske kazne

Lukić je rekao da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Ukaza predsjednika RS-a o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske

Novi vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske je politikolog Miloš Lukić, nakon što je Milka Devušić podnijela ostavku na to mjesto.

Lukić je na ovu poziciju izabran danas na telefonskoj sjednici Vlade Republike Srpske, a ta odluka je danas objavljena u Službenom glasniku RS-a.

Lukić je rekao da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Objavljivanje spornog ukaza je upravo razlog zbog kojeg je Devušić i napustila ovu poziciju svega mjesec dana nakon što je imenovana na ovu funkciju, a prije nje je to učinio i njen prethodnik Vladimir Janković, također svega dvadesetak dana nakon što je imenovan na tu funkciju 4. maja.

Očigledno je da niko ne želi biti sankcionisan zbog objavljivanja ukaza za odluku NSRS-a koju je visoki predstavnik u BiH poništio istovremeno napravivši izmjene u Krivičnom zakonu BiH kojima su propisane ozbiljne sankcije u vidu dugogodišnjeg zatvora za neobjavljivanje njegovih odluka.

U novim izmjenama Krivičnog zakona BiH stoji:

“Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba koja ne primjenjuje, provodi, izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Foto naslovna: RTRS/Miloš Lukić
Izvor: oslobodjenje.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter