Kristijan Šmit pisao Željki Cvijanović da granica u BiH ne postoji, ali da za njeno huškačko ponašanje postoji


Kristijan Šmit pisao Željki Cvijanović da granica u BiH ne postoji, ali da za njeno huškačko ponašanje postoji

Visoki predstavnik Šmit oštro Cvijanovićevoj da granica u BiH ne postoji, ali da za njeno huškačko ponašanje itekako postoji; Sigurno će je Nešić “odbraniti”

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je vrlo oštro intonirano pismo Željki Cvijanović, članici Predsjedništva BiH, u kojem je ukazao na opasnosti od njene izjave da su okupljanja na međuentitetskoj liniji tek “generalna proba”.

Pismo je toliko oštro napisano da se stiče utisak da bi Šmit mogao upotrijebiti Bonska ovlaštenja ukoliko Cvijanovićeva nastavi da bespogovorno slijedi naredbe Milorada Dodika, koji je izgubio kompas i potpuno dezorijentisano nastavlja sa prijetnjama nasiljem, između ostalih i postavljanjem bilborda sa natpisom “Granica postoji” na kojima je prikazana naoružana formacija sa dugim cijevima.

Pismo Šmita prenosim u cijelosti i bez ikakvih izmjena, a očekujem da ga lično narkodiler Nenad Nešić “spriječi” da nastavi obavljati svoj posao visokog predstavnika u BiH.

VP Šmit: Nazivanje septembarskog protesta “generalnom probom” samo po sebi opasno

U pismu koje je danas visoki predstavnik Kristijan Šmit uputio članu Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi  opasno. U istom pismu je visoki predstavnik spomenuo kako je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo visokog predstavnika prenosimo u cijelosti:

“Sarajevo, 18. septembar 2023. godine

Poziv na rad

U izvršenju Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir

Na marginama protesta insceniranog na međuentitetskoj liniji, 1. septembra 2023. godine, dali ste izjavu čiji sadržaj citiram: „Ovo je samo generalna proba za ono što može uslijediti ako nas nastave da maltretiraju, a maltretiraju nas kada ne daju Skupštini i predsjedniku da rade svoj posao“.

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili ste svečanu zakletvu da ćete poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i promovisati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Podsjećam Vas na odgovornost koju nosi Vaš položaj.

Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina “granica” sa Republikom Srpskom kao “državom” jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak  da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir.

Posljedice ovih neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već se mogu vidjeti na bilbordima širom Republike Srpske.

Dozvolite da Vas podsjetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: “postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta.”

Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se IEBL ne može smatrati granicom.

Vaše nazivanje ovih insceniranih protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i, kao takvo, samo po sebi je opasno. Protesti koji su inscenirani u međuvremenu već su neprihvatljiv slijed događaja nakon Vašeg izjašnjavanja.

Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obavezu pune implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju sa visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dilemama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanog visokog predstavnika.

Kao visoki predstavnik, pozivam Vas da korigujete svoj stav i da ne postupate na način koji bi predstavljao ili doprinio kršenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kojeg ste dužni podržavati. Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije.

Sa poštovanjem,

Kristijan Šmit

Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter