Kristijan Šmit će dobiti podršku i partnera iz Rusije

Kristijan Šmit će dobiti podršku i partnera iz Rusije

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH rekao je da vjeruje da će Kristijan Šmit, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, dobiti podršku međunarodnih partnera, uključujući i Rusiju.

- OHR je i dalje važna institucija za razvoj BiH koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom i čiji je zadatak da pomogne da se uklanjaju blokade u BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Sven Petke, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH.

Rekao je da vjeruje da će Kristijan Šmit, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, dobiti podršku međunarodnih partnera, uključujući i Rusiju.

"Kristijan Šmit je veoma uspješan, iskusan i poznat njemački političar koji je već 30 godina član njemačkog Bundestaga. Veoma je povezan na međunarodnom nivou, dugo je bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Njemačke i član Savezne vlade kao ministar poljoprivrede. Zato sam izuzetno sretan da je moja zemlja nominovala ovakvu osobu", rekao je on.

Govoreći o stanju u BiH, on je rekao da napretka ima, ali ima i puno posla, posebno u oblasti vladavine prava, ali i privrednog razvoja.

"Jako sam sretan da EU misli ne samo o svojim članicama, nego i o svom susjedstvu, gdje ubrajam i BiH, o tome kako se razvijati nakon korone i šalje im pomoć. Vjerujem da će se posljedice korone drastično odraziti na ekonomiju u BiH i zato je važno da zajedno gradimo našu budućnost. Vjerujem da BiH ima snage da radimo na tome", kazao je Petke.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter