Kriminalizacija klevete: Uz podršku svojih međunarodnih mentora Dodik stalno -pritiska- novinare


Kriminalizacija klevete: Uz podršku svojih međunarodnih mentora Dodik stalno -pritiska- novinare

Sastanak u NSRS zbog najave kriminalizacije klevete: “Novinarima je mjesto u redakciji, a ne u zatvoru”! Predstavnici novinarske zajednice i organizacije civilnog društva odlučno se protive najavljenim izmjenama Krivičnog zakona, odnosno kriminalizacije klevete, koju najavljuju politički lideri u Republici Srpskoj.

Tokom protekle sedmice održana je u Banjaluci velika regionalna konferencija pod nazivom „Koliko će nam slobode ostati“, nakon čega je potpisana deklaracija koja je upućena u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Na sastsanak sa predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem danas i delegacija potpisnika pomenute Deklaracije, kojom se traži odustajanje od netransparetnog i “brzinskog” donošenja najavljenog seta zakona, izmjene postojećeg Zakona o kleveti RS, jačanje nezavisnog novinarstva i adekvatno procesuiranje prijetnji i napada na novinare.

„Oštro se protivimo inicijativi da se kriminalizuje kleveta u Repubolici Srpskoj ali i da se donese niz drugih zakona, za koje smatramo da će ograničiti slobodu govora, podignuti nivo autocenzure u medijima, te biti usmjereno prema onim objektivnim novinarima, koji će ugroziti kvalitetno novinarstvo u RS i da sve ostalo služi kao izgovor predstavnika vlasti da se oni bore protiv lažnih vijesti“, izjavio je predsjednik Kluba novinara Banjaluka i urednik portala Capital Siniša Vukelić.

Kako je rekao,donošenje ovog seta zakona je veoma opasno, te da pokazuje tendenciju da se ograniči sloboda govora i da se demokratija spusti na još niži nivo.

Napominje i da im je Stevandić rekao da se još uvijek ne može govoriti o tekstu zakona, jer zakon još uvijek nije ušao parlamentarnu proceduru.

„Mi očekujemo od Narodne skupštine, poslaničkih klubova, narodnih poslanika i Vlade, to jeste zahtijevamo- nemojte ulaziti u ovaj proces. Nemojte kriminalizaciju klevete upućivati prema Narodnoj skupštini. Mi ćemo se boriti svim dozvoljenim pravnim sredstvima protiv takvog zakona. Novinarstvo nije zločin. Novinarima je mjesto u redakciji, a ne u zatvoru“, izjavio je nakon sastanka Vukelić.

Predsjednik Banjalučkog centra za ljudska prava kaže da nemaju nakon sastanka definitivne odgovore i zaključke, ali da im je drago što su mogli sa predsjednikom Skupštine razgovarati na ovu temu, te da se nadaju da će i premijer Radovan Višković postupiti na isti način.

„Naš stav je jednostavan. Kleveta ne smije da uđe u Krivični zakon RS jer će to značiti preveliko opterećivanje za slobodu izražavanja u RS. Samim tim će praktično biti neka vrsta gušenja slobode izražavanja u medijima, ali i aktivista koji se često nalaze na udaru određenih političkih struktura. Nama je veoma bitno da je iza dekleracije stalo čak devet organizacija i medija u Banjaluci što je veoma bitan pokazatelj da postoji veliko protivljenje ovim zakonima i da se građani RS bore za svoja prava i da neće dopustiti da se ovakvi zakoni izglasaju ““, izjavio je Lučka.

Iz Kabineta predsjednika NSRS kratko saopštenje, u kojem se navodi da je Stevandić razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su ranije u skupštinu predali Deklaraciju „Zajedno protiv ograničavanja prava i sloboda“.

„Predsjednik Stevandić saslušao je sagovornike koji su izrazili svoju zabrinutost kada je u pitanju zakon o kleveti i tom prilikom ih je informisao da takav zakon ne postoji u skupštinskoj proceduri, te kada takav zakon bude ušao u proceduru javnost će biti obaviještena“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter