Krenula auto-litija do Crne Gore: Stotine građana idu ka granici


Krenula auto-litija do Crne Gore: Stotine građana idu ka granici

Oko sedam časova iz Beograda je krenula auto-litija do granice sa Crnom Gorom. U koloni dugačkoj oko pet kilometara učestvuje nekoliko stotina građana. Učesnici auto-litije, opremljeni su majcama na kojima piše "Ne damo svetinje", "Crna Gora - Srbija, jedna familija", zastavama Srbije i ikonama, okupili su se ispred Sava centra, gdje je služen i moleban.

Plan im je da se sa još jednom grupom spoje u Preljini, kod Čačka, odakle će se još veća kolona uputiti do manastira Jabuka u blizini granice s Crnom Gorom. Glavna poruka koju žele da pošalju jeste upravo "Ne damo svetinje" u kojoj je, prema riječima Željka Čurovića, predsjednika Saveza Srba iz Crne Gore, satkan i jezik i pismo i čojstvo i junaštvo i država. "Ovoga puta želimo da pošaljemo poruku našem narodu da je 30. avgust od presudnog značaja da odluče i da na najbezbolniji način reše pitanje spasavanja svetinja", kazao je Čurović za Tanjug, ukazujući tako da su upravo parlamentarni izbori u Crnoj Gori šansa za srpski narod da povrati svoja prava.

Kako kaže, sporni zakon je nagovijestio otimanje crkava, odnosno podržavljenje svetinja Srpske pravoslavne crkve. "A mi se pitamo kako neko može da uzme tuđu kuću da bi se u nju uselio. To je prvi put i presedan u svetu", kazao je Čurović. Dodaje da se ne radi samo o Zakonu vjeroispovijesti, već i o diskriminaciji srpskog naroda. U tom smislu, Čurović ocjenjuje da su Srbi u Crnoj Gori svedeni na to da samo imaju pravo glasa, a da im je sve ostalo oduzeto - i jezik i pismo i pravo na zapošljavanje.

Izvor: tanjug.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks