Kredit sa londonske berze: Pajić tvrdi da nije ugasio firmu prije zaduženja Srpske od 300 miliona evra


Kredit sa londonske berze: Pajić tvrdi da nije ugasio firmu prije zaduženja Srpske od 300 miliona evra

Dušan Mađid Pajić koji je tužio Vladu Republike Srpske za 2,9 miliona maraka za uskraćenu posredničku proviziju kod zaduženja na Londonskoj berzi negira da je njegovo preduzeće „Synergy Wealth Management“ bilo odjavljeno iz privrednih registara prije nego je emitovana emisija obveznica od 300 miliona evra.

Pravobranilaštvo Republike Srpske dostavilo je Okružnom privrednom sudu podnesak u kojem se navodi da je „Synergy Wealth Management“ ugašen 2019. godine, daleko prije emisije obveznica i to pokušava da iskoristi kako bi Pajiću osporila stranačku sposobnost i tako obustavilo sudski proces.

Međutim, Pajić neće odustati tek tako. Kako nam je rečeno u advokatskoj kancelariji koja ga zastupa, očekuje se zvanična dokumentacija iz Švajcarske koja bi mogla da pobije tvrdnje Pravobranilaštva.

Kako nam je rekao advokat Gordan Isabegović, odmah nakon što ih je Okružni sud u Banjaluci obavijestio o podnesku Pravobranilaštva o istom su obavijestili svog klijenta.

“Naš klijent tvrdi da je Pravobranilaštvo RS dostavilo nepotpune informacije, te da postoji uredna dokumentacija u Švajcarskoj koja potvrđuje registraciju kompanije Synergy Wealth Management kao i ovlaštenja Majida Dušana Pajića da zastupa kompaniju u poslovima na Zapadnom Balkanu”, kaže Isabegović.

On napominje da i dalje teče zakonski rok za izjašnjenje na sudski dopis te da očekuje da će u tom periodu stići i dokumentacija iz Švajcarske.

“Zatražili smo da nam se dostavi zvanična dokumentacija iz Švajcarske, sa notarskom i apostile ovjerom, a koja potvrđuje registraciju Synergy Wealth Managementa i ovlaštenje Majida Dušana Pajića za zastupanje kompanije. Preuranjeno bi bilo govoriti bilo šta više dok ne dobijemo odgovor od klijenta sa zvaničnom dokumentacijom iz Švajcarske. Dokumentaciju ćemo dostaviti sudu”, zaključio je on.

Inače, od ove dokumentacije zavisi sudbina cijelog daljeg postupka.

Sudija Danijela Šarčević je potvrdila da je zaustavila vještaka u radu dok se situacija ne razjasni. Takođe, kako je rekla na posljednjem ročištu, ukoliko se ne otklone sve sumnje po pitanju stranačke sposobnosti, postoji mogućnost da tužba bude odbačena.

Švajcarska kompanija tužila je Srpsku tvrdeći da joj nije plaćena naknada za konsultantske poslove koje je obavljala prilikom pripreme emisije.

U Ministarstvu finansija RS su tvrdili da nikada nisu zasnovali ugovorni odnos sa tom firmom.

Međutim, nisu mogli osporiti da su komunicirali i sarađivali sa Pajićem, što pokazuje i prepiska koju je CAPITAL objavio u junu prošle godine.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter