Kosovska policija tjerala Srbe na Gazimestanu da skidaju majice a oni skandirali -Kosovo je Srbija-

Kosovska policija tjerala Srbe na Gazimestanu da skidaju majice a oni skandirali -Kosovo je Srbija-

Kosovska policija pod punim naoružanjem zaustavlja Srbe koji su krenuli na Gazimestan. Kako se navodi, jedna osoba je uhapšena. Kako tvrdi "Koha", snage kosovske policije, KFOR i UNMNIK su zaustavile Srbe. Građani su istakli da je policija blokirala glavni put, zbog čega su morali da pođu alternativnim pravcem.

"Novosti" tvrde da su snage kosovske policije postavljene nadomak Prištine, odnosno da su na izlazu iz grada pretresali ljude i odvajali sa strane puta automobile sa srpskim registarskim oznakama.

Kako se navodi, detaljno pretresaju i vozila i putnike koje su izvodili iz automobila.

Na prilazu Gazimestanu policija pretresa narod, ljudima se oduzimaju majice i zastave sa srpskim obilježjima. Kako javlja taj list, tamo pristiže veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Kosovo onlajn navodi da kosovska policija kao i proteklih godina, obezbjeđuje prilaz Gazimestanu i na ulazu vrši pretres rančeva i torbi, a kako su naveli iz Kosovske policije "oduzimaju se provokativne majice koje podstiču mržnju", tako da je više mladića skinuto.

Kosovski mediji javljaju da su okupljeni skandirali "Kosovo je Srbija".

Na magistralnom putu primjetan je veći broj patrola i otežan je prilaz Gazimestanu.

Portparol policije Kosova Baki Keljani u izjavi za Kosovo Onlajn rekao je uoči Vidovdana da su preduzeli potrebne mjere za održavanje javnog reda i mira, sprovođenje zakona, kao i povećanje mjera bezbjednosti.

“Kosovska policija je u vezi sa tradicionalnim obilježavanjem praznika "Vidovdan", blagovremeno pripremila operativni plan za upravljanje bezbjednosnom situacijom, prije, tokom i poslije ove manifestacije, kako bi sve proteklo mirno i bez incidenata”, kazao je Keljani.

Pomen stradalim kosovskim junacima u Gračanici služiće patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije stigao na Gazimestan

Srpski patrijarh Porfirije stigao je na Gazimestan, gdje će, na Vidovdan, prvi put služiti opelo kosovskim junacima.

Obraćajući se neposredno prije početka opela, kod Spomenika Kosovskim junacima, patrijarh Porfirije, koji je na Gazimestan došao u pratnji više arhijereja, među kojima su vladika Teodosije i mitropolit Joanikije, rekao je da cilj kosovskog zavjeta nije da ikoga eliminiše, već da uputi "koordinate ljubavi", prenosi Kosev.

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

"Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svjedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svjedoči o tome da je ovo dom", rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

Patrijarh Porfirije je istakao da i Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo itekako ne samo razumjeti, nego i živjeti zajedno, rasti i graditi.

Na Gazimestanu se nalazi veći broj posjetilaca, koji još pristižu, kako autobusima i kombijima, tako i privatnim vozilima.

Kako prenosi Kosev, među njima su vozila sa registracijama iz više mjesta iz Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, kao i sa kosovskim tablicama.

I ove, kao i svake godine, Gazimestan obezbjeđuje kosovska policija, koja na ulazu pretresa rančeve i torbe.

Kosova pres prenosi da su članovi kosovske policije na ulazu u Gazimestan zaplijenili majice pojedinih srpskih mladića, koje su smatrali provokativnim i na koje gledaju, kako se navodi, kao na "podsticanje na mržnju".

Kako navodi Koha ditore, kosovska policija, snage KFOR-a i pripadnici UNMIK-a "vode računa o njihovoj bezbjednosti i poštovanju reda na Gazimestanu".

Foto naslovna: EPA-EFE/STRINGER
Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter