Košarkašice Srbije na korak od Olimpijskih igara u Tokiju

Košarkašice Srbije na korak od Olimpijskih igara u Tokiju

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije slavila je nad Nigerijom sa 70:64 u drugom kolu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre koji se održava u Beogradu.

U hali Aleksandar Nikolić Nigerijke su se držale samo u prvoj četvrtini, pa iako su u poslednjoj uspele da smanje na samo -6, nisu uspele da se potpuno vrate u meč i pomrse račune Marininim Ratnicama.

Druga i treća četvrtina potpuno su pripale našoj reprezentaciji, koja je tada stvorila prednost od +13, na kojoj je na kraju, uz dosta borbe, uspela da kapitalizuje.

U reprezentaciji Srbije najbolje su Sonja Vasić (Petrović) sa 21 poenom i Jelena Bruks sa 18, dok su u poraženom sastavu najbolje bile Kalu sa 18 i Amukamara sa 15 poena.

Naše reprezentativke igraju još sa Mozambikom, sa kojim se sastaju u nedelju od 17 časova, a kako bi se plasirale bez ikakvih kalkulacija, potrebno je i da Amerikanke slave na oba meča do kraja (što se realno i očekuje).

KRAJ UTAKMICE! Srbija je pobedila Nigeriju i tako je praktično došla na korak od Olimpijskih igara. Konačan rezultat bio je 68:62.

Izabranice Marine Maljković igraju savršenu utakmicu, Sonja Petrović je lepo pogodila za 66:53 na četiri minuta do kraja, pa je sada već jasno da je ovde pitanje pobednika rešeno. Doduše, na dva minuta do kraja Nigerijke su pogodile dva napada zaredom i došle do 66:60, pa je Marina Maljković morala da traži tajm-aut. U ovoj četvrtini viđene su tri serije od 7:0 - dve za Nigeriju, jedna za naše dame.

Nigerija je prišla i na 66:62, a taj rezultat je bio na snazi i na pola minuta do kraja. Tada je gost tražio tajm-aut, ali ni to mu nije pomoglo da slomi otpor domaće selekcije, posebno posle faula nad Anom Dabović.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE! 59:46 za Srpkinje, teško da ima povratka za devojke iz Afrike. 

Kako je završila prvo, tako je Srbija počela drugo poluvreme. Agresivno, ne prepuštajući stvari slučaju. Srbija na pet minuta do kraja treće četvrtine rutinski održava 13 poena prednosti.

Malo je krenula i trojka naše reprezentativke, što im je dodatno olakšalo da sačuvaju prednost. Dve zaredom dala je Sonja Vasić za 59:44.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! 43:34 vodi naša reprezentacija, u ovoj četvrtini su Nigerijke potpuno razbijene, nadamo se da će ovako i da ostane do kraja, a deluje da hoće, jer ulog je plasman na Olimpijske igre.

Odličan start druge deonice, naše pogađaju trojku i vode po prvi put od samog početka meča, ne računajući ono 2:0. Drugom trojkom Srbije na meču, a i poenima Nikoline Milić Srbija je povela sa do sada maksimalnih 33:26. Sudije su pustile malo grublju igru, što našim devojkama odgovara, pa su na minut i po do poluvremena imale 39:31, a onda i 41:31, maksimalnih do tad.

KRAJ PRVE ČETVRTINE! 21:22 u korist Nigerijki.

U prvih dva minuta odličan napad obe ekipe. Po jedna dvojka i trojka na obe strane. Ni posle tri minuta niko nije promašio, kako iz igre, tako i sa slobodnih bacanja, a u tom momentu je rezultat glasio 13:8 za Nigerijke, posle prvog promašaja naše reprezentacije. Sjajnom kontrom Ane Dabović i Jelene Bruks Srbija je prišla na 15:17, ali se Nigerijke drugim pogotkom Amukamare za dva opet odaljavaju na +4 na dva minuta do kraja. Naše vraćaju dvojku, pa su posle faula u napadu imale priliku i da ponovo izjednače. Nažalost, nisu naše devojke to iskoristile, pa je na minut do kraja prve deonice Amukamara pogodila svoj sedmi poen, prvu trojku, za novih +5. Međutim, na iskustvo su Srpkinje uspele da smanje na 21:22, pa sa dobrim rezultatom uđu u drugu deonicu. Moglo je da bude dosta gore...

17.00 - Utakmica je počela! Ko ovde pobedi, praktično je putnik na Olimpijske igre.

Izvor: espreso.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks