Slobodan Vasković: Koruptivno-poslovne veze visokih funkcionera EU u BiH i domaćih feudalaca i nasilnika

Slobodan Vasković: Koruptivno-poslovne veze visokih funkcionera EU u BiH i domaćih feudalaca i nasilnika

Podzemne, koruptivne, prijateljeskoparalelne i specijalnoposlovne veze visokih funkcionera EU u BiH i domaćih feudalaca i nasilnika

1.
Johan Satler, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, nije nas u Novoj 2020. godini “obradovao” nijednim svojim banalnim, plitkim blogom, jer, za pretpostaviti je, nije stigao od raznoraznih radosnih prazničnih događaja.

2.
Očekivalo se da Satler, koji je na poziciji šefa Delegacije, zamijenio notornog Larsa Gunara Vigemarka, uvede red bar u Komisiji kojoj je na čelu i riješi se kadrova koji su u direktnoj službi lokalnih autokratskih vladara, dio njihove EU agenture i lobista, ali i klijentelističkih mreža. 

3.
Isti ti svoje uposlenje u Delegaciji EK u BiH doživljavaju kao mjesto gdje raznoraznim prljavim, muljevitim biznis poslovima ostvaruju izvanredne zarade, a ponajmanja briga im je demokratizacija ovog prostora i stvaranje sistema civilizovanih ljudskih normi za sve njene građane, što bi trebalo da im je primarni cilj i misija.

4.
Može se konstatovati, nakon brojnih, višestruko, provjerenih saznanja, da Delegaciju EU u BiH čine i osobe koje bi se mogle svrstati u najgori sloj, rame uz rame sa lokalnim Feudalcima, što su BiH porobili i pretvorili u tri feuda kojim upravljaju kao sopstvenim imanjem, nemilosrdno pljačkajući građane i narode, još nemilosrdnije se ophodeći ka onim koji se tome suprotstave.

5.
Delegacija EK bi trebalo, ako ne da spriječi, bar da konstatuje takvo stanje i pokuša alatima koji su joj na raspolaganju da ga popravi, ali, umjesto toga, dobar dio njenih članova saučesnik je u zlu koje se dešava i koje je izazvalo egzodus iz BiH epskih razmjera; Beznađe i besperpektivnost su njegova ključna izvorišta.

6.
Umjesto da alarmiraju svoje vlade, brojni uposlenici EU prihvatili su lokalni modus operandi i pridružili se autokratama, čime su sebe doveli u situaciju direktnog sukrivca za užasan ambijent u kojem se BiH nalazi - bezvlašća i tiranije. 

7.
Satler nije učinio ništa da takvo stanje promijeni, što ukazuje da nastavlja kao i njegov prethodnik Lars Gunar Vigemark.

8.
Da je drugačije ne bi njegov najbliži saradnik, glavni politički savjetnik, bila Elizabet Tomasinec, državljanka Švedske i Hrvatske, koja je na tu poziciju došla namještenim konkursom. 

9.
Ako se u Delegaciji EK namještaju konkursi za imenovanja na tako važna mjesta,a namještaju, zašto bi iko od lokalnih moćnika strahovao od nepotizma, namještanja konkursa, tendera…, svega onog što čine i što im nezakonito donosi novac?!

10.
Važno je znati da Tomasinec na pomenutu funkciju nisu htjele kandidovati niti Hrvatska niti Švedska, ali se onda pribjeglo prevari - prva dva konkursa nije prošao niko od osoba koje su imale podršku svojih vlada, pa je administracija Specijalnog predstavnika EU u BiH raspisala “treći krug”.

Da ne bude zabune, šef Delegacije EK u BiH je istovremeno i Specijalni predstavnik EU u BiH. 

11.
Zvuči nevjerovatno da niko od brojnih kandidata, iza kojih su stajale njihove vlade, nije bio dovoljno dobar da dobije posao u BiH, ali desilo se!!!

U trećem krugu mogu aplicirati kandidati koji nemaju podršku zemlje iz koje dolaze i gle čuda - posao dobija Elizabet Tomasinec.

12.
Da ne bude zabune, Tomasinec je uposlio Lars Gunar Vigemark, iako je dotičnu njegov prethodnik na poziciji šefa Delegacije EK u BiH Piter Sorensen najurio sa posla.

13.
Sorensen je šef Delegacije bio do marta 2015., kada ga je zamijenio Vigemark, koji je na tom mjestu ostao do septembra 2019. godine.

Nakon odlaska Sorensena, Tomasinecova je preko svojih lokalnih i međunarodnih veza izlobirala da bude vraćena na poziciju glavnog političkog savjetnika koja je, kako se pokazuje, preunosna za nju.

14.
Vigemark je iza sebe Satleru ostavio teško korumpiranu Delegaciju EK, Tomasinecovu i, što je vrlo bizarno, dvije smrznute mačke u zamrzivaču u rezidenciji u kojoj je živio.

15.
BiH, zemlja okovana kriminalom i korupcijom, njeni građani, očekivali su od Satlera energične poteze, odmah po preuzimanju kormila od Vigemarka, ali on je nastavio utabanim sluganskim stazama svojih prethodnika - glavnu riječ i dalje vode osobe, njegovi najbliži saradnici, koje su, tokom godina boravka u zemlji, osim mreža privatnih veza razvile i brojne (dobrim dijelom sumnjive) biznise, postali multimilioneri.

16.
Tako i Tomasinec, čija je najbolja prijateljica Sanja Dragičević, šefica kabineta Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Ako se ima u vidu navedena informacija potpuno je jasno zbog čega Delegacija EU već godinama ćuti na Lukačeve nasilne ispade i fizičke napade i na taj način ih, defakto, odobrava i podržava. I zašto ćuti o endemskom kriminalu u tom entitetu, razvijene "Logorske demokratije"!

Slična situacija je i u Federaciji BiH, cijeloj BiH.

17.
Satler je, uprkos upozorenjima koja su stigla sa nekoliko moćnih adresa, zadržao Tomasinec na poziciji glavnog političkog savjetnika, što je garancija da će Delegacija EK u BiH i u nadolazećem vremenu podržavati autokrate; vlasnike feuda, biti njihov sluga, čuvajući unosne poslove pojedinaca uposlenih u toj EU instituciji, a da će narod biti prepušten na milost i nemilost njihovih totalitarnih primitivnih prijatelja iz vladajućih oligarhija.

Satler je u nekoliko istupa, demonstrirao mizerne, prezira vrijedne, kolonijalne manire,  iako je nesporno na osnovu njegovih istupa da je riječ o intelektualnom pigmeju. I da nije ni trećepozivac, već maligni otpad EU koji su, na četiri godine, odložili u BiH da nastavi sa trovanjem gdje je Vigemark stao.  

18.
Elizabet Tomasinec je bliska i sa vrhom SDA - nedavno je u intevrjuu jednoj sarajevskoj TV Bakir Izetbegović pomenuo “njegovu prijateljicu iz EU”, ne imenujući je.

Nema nikakve dileme da je riječ o Tomasinec, čiji je muž notorni Hamid Pršeš, trenutno Predsjednik uprave Privredne banke Sarajevo i njen drugi najveći dioničar.

Nije to jedini Pršešov posao, ali o tome uskoro opširnije. Bitno je navesti da je on osoba koja je itekako doprinijela nezakonitoj privatizaciji brojnih preduzeća na teritoriji Federacije BiH.

19.
Pršeš je bio član uprave Društva za upravljanje PIF-om “ŠIB-AR invest”, u kojem je, osim narečenog, sjedio i dio “kreme” SDA.

Pršeš je poznat i sa svojim bliskim vezama sa Edhemom Bičakčićem, nekadašnjim premijerom Federacije BiH, “veteranom sudskih procesa”, kako je sam sebe u jednom intervjuu nazvao. U to vrijeme Pršeš je bio na čelu BOR banke. (nastaviće se)

Piše: Slobodan Vasković

Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks