Korumpirani sudija Nebojša Pejović se nagodio s Tužilaštvom: Godina dana zatvora, 40.000 KM kazne i čak 5 g. neće moći biti sudija

Korumpirani sudija Nebojša Pejović se nagodio s Tužilaštvom: Godina dana zatvora, 40.000 KM kazne i čak 5 g. neće moći biti sudija


Pejović je optužen za krivično djelo povreda zakona od strane sudije, kao i za krivično djelo trgovina uticajem.

On je 31. decembra 2019.  godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci na ročištu radi prodaje nekretnina spriječio četiri ponuđača da  učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina da bi omogućio ponuđaču, advokatu Stojanu Vukajloviću sticanje imovinske koristi.

Prema odredbama sporazuma o priznanju krivice, Pejović će biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, kao i mjeru bezbjednosti zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od pet godina.

Isto tako, Pejović će biti i novčano kažnjen sa 40.000 KM, a moraće platiti i troškove sudskog postupka.

Republički javni tužilac Zoran Glamočanin kaže da su sankcije primjerene počinjenom krivičnom djelu.

“Tužilaštvo je cijenilo okolnosti da je optuženi obavljao sudijsku funkciju i umjesto rada na vladavini prava, funkciju je podredii sticanju imovinske koristi”, rekao je Glamočanin.

S druge strane, advokat Jadranka Ivanović ističe da je njen branjenik u potpunosti sarađivao sa Tužilaštvom što treba uzeti u obzir i kao činjenicu da su na tan način smanjeni troškovi postupka.

Ivanović je cijelo vrijeme potencirala kako je njen branjenik otac troje maloljetne djece, te da se sad nalazi u lošijem imovinskom stanju, pod kreditima, da je prodao stan u kojem je živio, pa sad živi u vikendici u Česmi.

Veliki dio svog svjedočenja posvetila je i odštetnim zahtjevima uz tvrdnju da Pejović nije mogao ni na koji način da ošteti firmu Sevoj financial consulting, iza koje stoji Senad Herman.

Štaviše, rekla je da je Pejović u taj slučaj uvučen preko svoje punice, koja je u prijateljskim odnosima sa majkom Senada Hermana.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter