Kopernikanski obrt: Vladajuća većina umjesto potvrde Dodikovog veta, daje agreman ambasadoru Njemačke?

Kopernikanski obrt: Vladajuća većina umjesto potvrde Dodikovog veta, daje agreman ambasadoru Njemačke?

Predstavnici vladajuće većine u Republici Srpskoj danima su ubjeđivali javnost da je od krucijalnog značaja da Narodna skupština potvrdi izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Dok su predstavnici opozicije danima govorili da je riječ o pogrešnom potezu i mogućoj daljoj izolaciji Republike Srpske, vlast predvođena Dodikom i SNSD-om nije odustajala od zacrtane agende, a predstavnike opozicije je ponovo častila epitetom izdajnika.

Čak je i portparol SNSD-a Radovan Kovačević, gostujući jutros u programu RTRS-a izjavio da će oni koji danas ne podrže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Srpske podržati /članove Predsjedništva BiH/ Šefika DŽaferovića i Željka Komšića i, kako je rekao, gaženje Republike Srpske i njenih prava u BiH.

Međutim, tokom skupštinske rasprave, došlo je do nevjerovatnog obrta, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić rekao je da će NSRS glasati da se da agreman ambasadoru Njemačke Tomasu Fičenu, a kompletna priča se okrenula ka odbacivanju “intervencionističke politike Njemačke u BiH”, nakon čega su predložili nove Zaključke skupštini.

“NSRS donosi odluku i daje agreman njemačkom ambasadoru u BiH”, navodi se u prvom zaključku, koji su predložili poslanički klubovi SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i NDP-a.

Za zaključke je od ukupno 52 poslanika 47 glasalo, 46 je podržalo, jedan je bio uzdržan, a nijedan nije bio protiv.

Isto tako, od ukupno 53 poslanika, 46 je bilo uzdržano prilikom glasanja o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske dok nijedan nije bio ni za ni protiv.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter