Kolo kriminala: Peti delegat žrijebom a onaj ko je pokrao izbore podnosi krivičnu protiv onih koji su mu to priznali?

Kolo kriminala: Peti delegat žrijebom a onaj ko je pokrao izbore podnosi krivičnu protiv onih koji su mu to priznali?

Sporni listić PDP-u, peti delegat biće određen žrijebom. PDP ipak ima 12 glasova, saopštio je CiK BiH, nakon što su utvrdili rezultate izbora za dodjelu mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

Za ovu odluku glasalo je pet članova CIK-a, dok su dva bila protiv.

Peti delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH izvlačiće se žrijebom, jer su liste PDP i SNSD-a izjednačene sa 12 glasova.

Izvor: rtvbn.com

Dodik najavio žalbu i prijavu protiv članova CIK-a

 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će u roku od 24 časa biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije /CIК/ BiH koji su juče prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj, kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.

Dodik je nakon odluke CIК-a da prizna sporni listić sa izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao da je CIК pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu.

"Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka CIК-a mora biti poništena", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što su prema zakonu članovi CIК-a danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura prilikom izbora delegata u Dom naroda, što su i učinili i utvrdili da nije bilo povrede postupka.

"Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležna komisija Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći. Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za delegate i vrate postupak u Narodnu skupštinu", rekao je Dodik.

Centralna izborna komisija /CIК/ BiH priznala je juče sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To znači da će o petom delegatu iz Srpske olučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvortog delegata ili opozicija drugog. 

Foto: Srna
Izvor: srna.rs

PDP zadovoljan: Ispravna odluka CIK-a BiH

- Odluka Centralne izborne komisije BiH da proglasi važećim listić na kojem je PDP dobio glas pri izboru za delegate u Кlubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je potpuno ispravna i u skladu sa Izbornim zakonom, budući da se vidi nedvosmislena namjera poslanika da glasa za listu PDP-a.

Vodeći se upravo principom zakonitosti, šef Кluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak bio je protiv odluke Кomisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske koja je listić proglasila nevažećim, te smo zadovoljni današnjom odlukom CIК-a – rekla je Anja Petrović, portparol PDP-a. 

Petrovićeva kaže da je jasno da izbor delegata u Dom naroda nije završen: 

- Predstoje naredni proceduralni postupci i nadamo se da će ići u korist PDP-a, posebno ako uzmemo u obzir naš jasan stav da niko ne treba imati punu kontrolu nad odlukama ovog parlamentarnog doma, što je slučaj kada jedna politička stranka ima četiri delegata – navela je Petrovićeva. 

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter