Koliko troše predstavništva Srpske u svijetu (Video)

Koliko troše predstavništva Srpske u svijetu (Video)

Rebalansom budžeta predviđeno je smanjenje troškova za rad predstavništava Republike Srpske u inostranstvu za pet odsto. U skladu s tim, Vlada Srpske donijela je novu odluku o raspodjeli novca za rad naših predstavništava. Javni novac za skromne iluzije i još skromnije rezultate - tako bi se najkraće mogli definisati rezultati rada predstavništava Republike Srpske u inostranstvu. Vlast je odlučila da smanji milionska davanja kancelarijama po svijetu. Umjesto planiranih 4,8 miliona, predstavništva će ubuduće imati na raspolaganju 4,5 miliona maraka.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji dobiće 760.000 maraka, odnosno 40.000 KM manje u odnosu na plan, dok će na račun Predstavništva u Njemačkoj leći 400.000 maraka ili 20.000 KM manje nego što je planirano.

Za rad Predstavništva Republike Srpske u Rusiji predviđeno je 880.000 KM ili 40.000 manje, dok će na račun Predstavništva u Belgiji leći 30.000 maraka manje, odnosno, biće im doznačeno 610.000 maraka u ovoj godini.

Izdvajanja su srezana i za ostala predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, pa će tako predstavnici u Izraelu dobiti 285.000 maraka ili 15.000 maraka manje, dok će na račun u Austriji, odnosno u Beču, biti uplaćeno 35.000 maraka manje, tačnije,   ove godine biće im uplaćeno 665.000 maraka.

Za Predstavništvo u Vašingtonu u ovoj godini biće izdvojeno 570.000 maraka ili 30.000 maraka manje, dok će ono u Grčkoj dobiti 310.000 maraka ove godine ili 10.000 maraka manje nego što je planirano – navedeno je u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

O konkretnim rezultatima rada ekonomske diplomatije ne zna se mnogo. Izvještaje o poslovanju srpskih kancelarija od Austrije do Amerike javnost se i ne sjeća kada je posljednji put vidjela. Resorni ministar tvrdi da rezultati rada nisu razlog umanjenih izdvajanja za sva predstavništva. “Tako je moralo da bude ove godine zbog pandemije. To smanjenje izdvajanja nikako ne bi trebalo da utiče na rad predstavništava u inostranstvu“ – izjavio je Klokić.

Izjava ministra Zlatana Klokića potvrđuje ono na šta je opozicija oduvijek upozoravala – a to je da odnos rada i uloženog novca nije proporcionalan – kaže SDS-ov Davor Šešić. “Priznanje je da su imali prevelik budžet. Nikada nismo dobili rezultate rada, postavlja se pitanje opravdanosti postojanja Predstavništava u svijetu“ – kaže poslanik  SDS-a Davor Šešić.

Niko, posebno nadležni za to, nije objelodanio na šta tačno trošimo milione od Austrije do Amerike, još manje prezentovao šta je konkretno Srpska za te pare dobila. Koliko investicija i radnih mjesta? “Mi nemamo transparentno trošenje novca ili barem izvještaje rada. Pitanje troškova se ne može analizirati“ – izjavio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ozbiljan anketni odbor bi se u ozbiljnoj zemlji imao čime pozabaviti, a i javnost bi se, sigurno, imala čime baviti kada bi saznala sve tokove novca vezane za poslove predstavništava i lobiranje. Ali, tako je u ozbiljnoj zemlji. Do tada se može samo nagađati.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks