Koliko novca ima Bajden i kolika će mu biti plata

Koliko novca ima Bajden i kolika će mu biti plata

Džo Bajden je nekima možda poznat kao čovjek iz srednje klase, ali novoizabrani predsjednik SAD zapravo je milioner, i to višestruki.

Na početku svoje predsjedničke kampanje ove godine Bajden je objavio informacije o svom finansijskom statusu, koje uključuju i poreske izvještaje kako na državnom, tako i na federalnom nivou i to za 2016, 2017. i 2018. godinu. Prema tim podacima, Forbs je procijenio da je Bajden "težak" devet miliona dolara.

Prije nego što je postao potpredsjednik, bio je senator od 1973. do 2009.

Kako je napredovao u karijeri, Bajdenova plata se povećavala sa 42.500 dolara na 174.000 dolara godišnje, pokazuju arhivski podaci Senata. Kada je izabran za potpredsjednika, dobio je još jednu povišicu i počeo da zarađuje oko 230.000 dolara godišnje.

Otkako je napustio kancelariju, zaradio je dosta novca kroz prodaju knjiga i držanje govora.

U novembru 2009. godine, Bajdenova neto vrijednost bila je manja od 30.000 dolara, kako je naveo CBS, ali je život poslije potpredsjedničkog mandata bio prilično unosan za Obaminog prvog čovjeka. Kada je Bajden objavio finansijske izvještaje u julu 2019. godine, vidjelo se da su on i njegova supruga Džil tokom 2017. i 2018. zaradili više od 15 miliona dolara.

Preciznije, Bajdenovi su prijavili bruto prihode od oko 11 miliona dolara za 2017. godinu i 4,6 miliona dolara za 2018. Najveći dio tog novca dolazi od ugovora za više knjiga sa Fletajron buksom, koji se procjenjuju na osam miliona dolara po "Pablišers vikliju", ali su Bajdenovi zaradili dosta novca i držeći govore u raznim situacijama, prenosi magazin "Town and Country".

AP je izvijestio da je prosječna, osnovna naknada za govor bila oko 100.000 dolara, ali se kretala od 40.000 do čak 190.000 dolara. "Njujork tajms" takođe primjećuje da je Bajden tokom tog vremena sklopio dodatne neplaćene govorne angažmane koji nisu navedeni u objelodanjivanju podataka, pozivajući se na kampanju.

Dodatno, finansijski izvještaji otkrili su da je bivši potpredsjednik zaradio 540.000 dolara kao profesor na Pen Bajden centru za diplomatiju i globalni angažman Univerziteta u Pensilvaniji.

Najveći dio bogatstva Bajdenovih nalazi se u nekretninama, ali takođe imaju i portfolio investicija.

Kako navodi "Forbs", dvije kuće porodice Bajden u Delaveru zajedno vrijede četiri miliona dolara. "Forbs" piše i da porodica ima i gotovinu i investicije u vrijednosti od još oko četiri miliona dolara, kao i federalnu penziju od milion dolara.

Bajdenova predsjednička plata iznosiće 400.000 dolara godišnje.

Sjedinjene Države takođe daju svom vrhovnom komandantu naknadu za troškove u iznosu od 50.000 američkih dolara "da bi pomogle u podmirivanju troškova koji se odnose na ili su rezultat obavljanja njegovih službenih dužnosti".

Njegova supruga, dr Džil Bajden, takođe je nedavno podijelila da će nastaviti da predaje na državnom koledžu i kada njen suprug bude u Bijeloj kući. "Važno je, a ja želim da ljudi cijene nastavnike i znaju njihov doprinos, kao i da podignem profesiju", rekla je ona.

Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks